Legea stoparii evaziunii incalca legile europene, avertizeaza CE
Guvernul s-a facut ca ploua atunci cand Comisia Europeana a transmis observatiile avute in legatura cu ordonanta privind noi masuri de combatere a evaziunii fiscale.
Comisia Europeana a raspuns unei solicitari MEDIAFAX, ca ordonanta din 30 mai privind noi masuri de combatere a evaziunii fiscale "ridica o serie de ingrijorari in ceea ce priveste conformitatea sa cu legislatia UE". Comisia reclama in primul rand faptul ca Guvernul nu a tinut cont de observatiile sale.
"Comisia Europeana a fost consultata foarte tarziu de catre autoritatile romane in ceea ce priveste aceasta ordonanta, oferind un termen limita foarte scurt pana la care Comisia sa faca observatii", se arata in document.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Aceasta ordonanta ridica o serie de ingrijorari in ceea ce priveste conformitatea sa cu legislatia UE privind taxele si accizele. La acest moment Comisia nu poate face publice mai multe detalii pe acest subiect.
Guvernul a decis in 30 mai sa introduca noi masuri de combatere a evaziunii fiscale, printr-o ordonanta de urgenta. Actul normativ nu a fost publicat inca in Monitorul Oficial. Potrivit proiectului de ordonanta, achizitiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peste, flori, zahar si materiale de constructii vor avea TVA, iar pentru tranzactiile in interiorul tarii cu aceleasi produse, la care se adauga painea, va fi aplicata taxarea inversa, respectiv la beneficiar.
Ministerul Finantelor recunoaste ca atat aplicarea TVA pentru achizitii intracomunitare, cat si taxarea inversa privind TVA din anumite tranzactii in piata interna contravin legislatiei europene si propune aplicarea limitata a acestor prevederi pana la finele anului viitor.
De asemenea, potrivit proiectului, Guvernul va reintroduce in acest an accize la iahturi, parfumuri, blanuri, arme de vanatoare, bijuterii si alte produse de lux, asumandu-si astfel riscul unei sanctiuni din partea Comisiei Europene, dupa ce anul trecut a decis eliminarea acestor taxe care contravin normelor comunitare.