Justitia romana criticata de CE. Coruptia, pedepsita prea bland

Dată publicare: 23-03-2010 00:00
Dată actualizare: 17-10-2012 01:50


UPDATE: Avem cazuri de coruptie rezolvate, dar le pedepsim prea bland, spun specialistii din Comisia Europeana care au dat marti publicitatii raportul interimar privind justitia din Romania.

Documentul remarca totusi progresele facute de Directia Nationala Anticoruptie pentru numarul mare de cazuri trimise in judecata.

Raportul interimar al CE privind justitia, obtinut de Mediafax, noteaza ca rezultatele obtinute in urma reformei sunt limitate, iar cazurile de mare coruptie la nivel inalt in continuare sunt tergiversate sau solutionate prin achitari controversate.

E un raport preliminar, dar a reusit sa puna pe jar autoritatile de la Bucuresti. Evaluarea Comisiei Europene cu privire la reformarea justitiei arata ca ritmul progresului remarcat in iulie 2009 n-a fost mentinut.

Oficialii de la Strasbourg isi bazeaza criticile pe sentintele date in cazurile unor functionari publici sau chiar magistrati, care au scapat cu bine din boxa acuzatilor.

Vasile Viorel, procuror sef de sectie la Parchetul Caras Severin, a fost condamnat la zece luni de inchisoare pentru ca a primit bani ca sa rezolve favorabil diferite dosare. Colega lui de la Judecatoria Campina, Matilda Lorelia Marinescu, a luat si ea bani, 5600 de lei. Pedeapsa? Doi ani si jumatate de inchisoare, dar cu suspendare. Un alt exemplu de justitie blanda este si cazul Lucian Paraschiv. Consilierul general al Capitalei a fost condamnat la patru ani, tot cu suspendare, dupa ce a primit 150.000 de euro mita.

Pentru ca se asteptau, probabil, sa fie criticati, specialistii de la CSM si Ministerul Justitiei au elaborat un ghid in care judecatorii sunt invatati sa trateze cu mai multa severitate cazurile de coruptie.

Un alt repros al Comisiei Europene se refera la numarul mare de cazuri fara o sentinta definitiva. Potrivit unor date al DNA, dosare trimise in instanta inca din 2006 - 2007 sunt inca in stare de judecata. Vizeaza 20 de actuali sau fosti parlamentari, 5 fosti ministri, dar si peste 30 de functionari de rang inalt, de la secretari de stat pina la presedinti de consilii judetene.

Raportul intermar al CE mai noteaza si faptul ca pedepsele aplicate de instante pentru fapte de mare coruptie sunt, in general, prea indulgente si nu au efect de descurajare, asa cum s-a intamplat in perioadele anterioare in jumatate din toate cazurile. Statisticile arata ca au fost aplicate pedepse minime in 75% din cazuri.

In ceea ce priveste fazele proceselor penale, documentul CE remarca durata prea mare a acestora, in toate cazurile de mare coruptie invinuitii invocand cel putin o data exceptia de neconstitutionalitate. Desi Curtea Constitutionala nu a admis practic aceste exceptii, multe cazuri au fost astfel intarziate mai mult de sase luni, intrucat procesele au fost suspendate.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO