Basescu: Poetul Grigore Vieru a fost o voce a constiintei romanesti


Ultimul update: Joi 27 Septembrie 2012 16:26
Data publicarii: Duminica 18 Ianuarie 2009 00:00
Categorie: Stiri actuale

Poetul, al carui nume este sinonim cu Basarabia, a parasit aceasta lume. Grigore Vieru s-a stins noaptea trecuta, cand a suferit un stop cardiac, iar medicii nu l-au mai putut ajuta.

Grigore Vieru a fost omul care, cu toata fragilitatea sa, a adus Basarabia aproape de patria-muma.
Adrian Paunescu

Poetul era internat la reanimare si respira cu ajutorul aparatelor. De la cumplitul accident de masina in care a fost implicat, n-a mai iesit din coma si era monitorizat in permanenta.

Medicii au confirmat ca el s-a stins din viata la 1:30, la spitalul de urgenta din Chisinau. A suferit un al treilea atac de cord si din cauza traumatismelor, unele organe au incetat sa mai functioneze.

Vestea disparitiei poetului Grigore Vieru a venit ca un cutremur in Republica Moldova. Oameni simpli, poeti sau politicieni il plang pe cel care a reusit sa se identifice de-a lungul vietii cu lupta pentru pastrarea identitatii nationale si a limbii romane. Eugen Simion, Presedintele Sectiei de Filologie si Literatura din cadrul Academiei Romane, a declarat ca Grigore Vieru a fost "un spirit mesianic".

Am primit cu adanca tristete vestea disparitiei dintre noi a poetului basarabean Grigore Vieru. Voce a constiintei romanesti, Grigore Vieru va ramane in memoria noastra prin dragostea sa pentru limba si istoria romanilor de pe ambele maluri ale Prutului.
Traian Basescu
"Grigore Vieru este perceput de catre cei care vor sa judece obiectiv nu numai ca un poet esential pentru literatura romana din Basarabia, ci si ca un simbol al luptei nationale din Basarabia postbelica", a declarat academicianul.

"Era un om fragil, delicat, de o mare sensibilitate, cuviincios, asa cum sunt cuviinciosi taranii romani", si-a amintit fostul presedinte al Academiei Romane.

Presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, Nicolae Manolescu, a declarat ca Grigore Vieru a fost "un poet notabil" atat pentru literatura basarabeana, cat si pentru cea romaneasca.

"A fost un poet bun, un poet cu multa originalitate", a adaugat Nicolae Manolescu.

Moartea poetului Grigore Vieru este "o pierdere uriasa pentru cultura nationala", a declarat presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor, care a spus ca s-ar impune decretarea unei zile de doliu national pe ambele maluri ale Prutului."

"Eu n-am intalnit un om mai delicat si mai frumos din punct de vedere moral, cu o generozitate iesita din comun, de la Nichita Stanescu incoace”, a spus Vadim Tudor despre Vieru.

C.V. Tudor a precizat ca a fost bun prieten cu Grigore Vieru si a remarcat faptul ca destinul poetului a fost asemanător cu al lui Nicolae Labis, ambii fiind nascuti in 1935 si amandoi murind in urma unor accidente de circulatie.

Ziua funeraliilor poetului Grigore Vieru a fost declarata, prin decret prezidential, zi de doliu national in Republica Moldova, potrivit unui comunicat al Presedintiei moldovene.

Vezi aici biografia lui Grigore Vieru

Grigore Vieru sau despre dragostea pentru limba romana
Grigore Vieru sau despre dragostea pentru limba romana
VIDEO PROTVPLUS.RO
politia animalelor, caini
Poliția verifică dacă stăpânii și-au sterilizat și microcipat cățeii. Amenzi de mii de lei
Minore abuzate sexual într-un parc din Vaslui. Fetele locuiau cu un asistent social
Actor celebru, înjunghiat pe scenă în timpul unui eveniment. VIDEO
Filmul morții suspectului de pedofilie. Victima a mers cu tatăl ei să-l reclame jandarmilor
Mesajul lui Iohannis de Ziua Aviaţiei Române, sărbătorită de Sfântul Ilie
Bărbatul suspectat de pedofilie și imobilizat cu greu de jandarmi în Vatra Dornei a murit
ziua aviatiei romane, ziua fortelor aeriene, piata avitatorilor,
Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene. Spectacol în Piaţa Aviatorilor din Capitală
Momentul în care un belgian e bătut cu bâtele de câțiva ciobani în Bistrița
Cântăreața Beth Hart a magnetizat publicul la festivalul de blues de la Brezoi
Două fetițe în grija statului acuză că au fost agresate sexual. Planul pus la cale de agresor
Șofer mort după ce mașina sa a intrat inexplicabil într-o camionetă, în Prahova
Un bărbat care fi încercat să atingă o fetiță, imobilizat cu spray lacrimogen de jandarmi