Afla cine a fost Grigore Vieru!

Ultima actualizare: 24-10-2012 08:51
Grigore Vieru

Grigore Vieru s-a nascut la data de 14 februarie 1935 intr-o familie de plugari romani, in satul Pererita, fostul judet Hotin (azi Republica Moldova).

Sarut vatra si-al ei nume/ Care vesnic ne aduna,/ Vatra ce-a nascut pe lume/ Limba noastra cea romana./ Cant a Patriei fiinta/ Si-a ei rodnica tarana/ Ce-a nascut in suferinta/ Limba noastra cea romana./ Pre pamant stravechi si magic/ Numai dansa ni-i stapana:/ Limba neamului meu dacic,/ Limba noastra cea romana./ In al limbilor tezaur/ Pururea o sa ramana/ Limba doinelor de aur,/ Limba noastra cea romana.
Limba noastra cea romana, Grigore Vieru

Grigore Vieru a copilarit in satul natal alaturi de tatal Pavel si mama Eudochia pana in anul 1950, cand a terminat scoala de sapte clase. 

Se muta apoi in orasul Lipscani, pentru a urma scoala medie, pe care o termina in anul 1953. 

A debutat ca scriitor in anul 1957, in timpul studentiei, cu volumul de versuri pentru copii, Alarma

In 1958 termina Institutul Pedagogic „Ion Creanga” din Chisinau, Faculatea de Filologie si Istorie si se angajeaza ca redactor la revista pentru copii Scanteia Leninista, acuata Noi

In 1960 se casatoreste cu profesoara de limba latina si romana, Raisa Nacu

In 1973 Grigore Vieru trece pentru prima oara Prutul cu o delegatie de scriitori sovietici pentru a lua parte la o intalnire cu redactorii revistei Secolul XX si viziteaza la cererea sa manastirile Putna, Voronet, Sucevita, Varatec si Dragomirna. 

La intorcere in Chisinau declara: „Daca visul unora a fost ori este sa ajunga in Cosmos, eu viata intreaga am visat sa trec Prutul.” 

In anii 1974 si 1977 viziteaza din nou Roamania la invitatia Uniunii Sriitorilor. Poetul vede Ardealul, dar si orasele Constanta si Iasi. 

In anul 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Romane. Cu un an in urma Academia il propusese candidat la Premiul Nobel pentru Pace.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO