Evaluarea Națională 2020. Cum se calculează media pentru admiterea la liceu
Notele de la Capacitate au fost anunțate luni, rezultatele absolvenților de clasa VIII-a fiind afișate atât la avizierele centrelor de examen, cât și pe EDU.RO.
Media de admitere, în baza căreia se va face înscrierea la liceu a absolvenților clasei a VIII-a, se calculează ca medie ponderată între media generală obținută la examenul de evaluare națională, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.
Luni s-au afișat notele elevilor la Evaluarea Națională, înainte de contestații, la probele de limba și literatura română, limba și literatura maternă și matematică.
Pentru prima oară, lista completă a notelor de la Capacitate este afișată într-un format anonimizat, care nu mai permite identificarea elevului.
Astfel, listele afișate în centrele de examen și pe site-ul evaluare.edu.ro conțin următoarele informații: codul unic al candidatului, școala de proveniență, rezultatele probelor examenului și media.
Calculul mediei de admitere la liceu în 2020
MA = 0,2 × ABS + 0,8 × EN*,unde:
MA = media de admitere;
ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
EN = media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a.
Media generală la Evaluarea Naţională va fi calculată, indiferent dacă una sau mai multe din notele obţinute la Evaluarea Naţională sunt inferioare notei cinci.
Media de admitere se calculează, indiferent dacă media generală la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a este inferioară notei cinci.
Media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a şi media de admitere se calculează cu două zecimale, fără rotunjire.
Excepţie fac liceele/clasele pentru care se susţin probe de aptitudini, clasele cu regim de predare bilingv pentru care se susţin probe de verificare a cunostinţelor de limbă modernă şi clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, pentru care se susţin probe de verificare a cunostinţelor la limba maternă.
Pentru absolvenţii din promoţiile 2008 şi 2009, media generală la tezele cu subiect unic se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la tezele cu subiect unic susţinute în clasa a VIII-a.
Nota la fiecare din tezele cu subiect unic susţinute în clasa a VIII-a, care se ia în calculul mediei generale la tezele cu subiect unic, este media aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele acordate de cei doi profesori evaluatori.