Alegeri europarlamentare și referendum 2019. Cum se votează la alegerile europene

Alegeri europarlamentare și referendum 2019. Cum se votează la alegerile europene
iStock

Știrile Pro TV vă prezintă sinteza celor mai importante informații referitoare la procesul de vot din 26 mai 2019, când au loc alegerile pentru Parlamentul European, precum și referendumul național convocat de președintele Klaus Iohannis.

-► CÂND AU LOC ALEGERILE? CINE ȘI UNDE VOTEAZĂ?

Alegerile se desfășoară duminică, 26 mai 2019, între orele 7:00 – 21:00.

Cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua de referință inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European și de a participa la referendum.

Alegătorii votează la secțiile de votare la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința, conform listelor electorale permanente.

Citește și
Tudor Chirila
E.U. YES LA VOT. Tudor Chirilă merge la vot pe 26 mai. VIDEO
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Cetățeanul care, pe 26 mai 2019, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală poate să își exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secție de votare, urmând a fi înscris într-o listă suplimentară de către președintele biroului electoral al secției de votare, pe baza actului de identitate.

Alegătorul poate vota pe o listă suplimentară atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru referendum.

Dreptul de vot se exercită în baza unui act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaport, carnet de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

AFLĂ aici la ce secție de votare trebuie să mergi!

IMPORTANT! Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români aflați în străinătate sau de cetățenii români domiciliați în străinătate.

-► ALEGĂTORII ROMÂNI DIN STRĂINĂTATE

Asigurați-vă că dețineți un act de identitate românesc valabil în ziua votării!

MAE recomandă cetățenilor români care doresc să-și exercite dreptul de vot să verifice din timp valabilitatea actelor de identitate românești și să facă demersurile necesare pentru înlocuirea sau reînnoirea acestora.

Comunicați prezența dumneavoastră în străinătate la oficiul consular competent!

Adersați-vă misiunii dimplomatice cele mai apropiate în cazul în care vă confruntați cu probleme consulare.

Pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării, Ministerul Afacerilor Externe organizează secții de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secțiile consulare și institutele culturale din străinătate.

Documentele pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt:

- pașaportul diplomatic
- pașaportul diplomatic electronic
- pașaportul de serviciu
- pașaportul de serviciu electronic
- pașaportul simplu
- pașaportul simplu temporar
- cartea de identitate
- cartea de identitate provizorie
- buletinul de identitate
- pașaportul diplomatic
- pașaportul diplomatic electronic
- pașaportul de serviciu
- pașaportul de serviciu electronic
- pașaportul simplu
- pașaportul simplu electronic
- pașaportul simplu temporar

Vedeți aici LISTA COMPLETĂ a secțiilor de votare din străinătate!

Nu se poate vota cu titlul de călătorie. Pentru mai multe informații privind votul în străinătate accesați www.mae.ro.


 -► URNE SEPARATE PENTRU EUROPARLAMENTARE ȘI REFERENDUM

Vor exista 3 urne de vot, câte una pentru fiecare tip de buletin de vot (alegeri europarlamentare și cele 2 întrebări de la referendum).

Urnele de vot trebuie inscripționate vizibil, iar alegătorii trebuie îndrumați pentru a introduce buletinele de vot în urnele destinate acestora.

La intrarea în secția de votare, alegătorul prezintă operatorului de calculator al secției de votare actul de identitate și, după caz, documentul care dovedește reședința.

Operatorul de calculator va scana actul de identitate sau va introduce datele personale ale alegătorului. Alegătorul poate opta pentru a-și exercita dreptul de vot la alegerile europarlamentare și pentru referendumul național sau doar pentru unul din aceste scrutine.

Operatorul de calculator al sectiei de votare va înregistra în sistem opțiunea alegătorului de a vota numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutine, aşa cum a fost comunicată de către acesta.

Alegătorul care doreşte să-şi exercite dreptul de vot la referendumul national va primi în mod obligatoriu ambele buletine de vot corespunzătoare celor două întrebări de la referendum, neavând posibilitatea de a opta pentru una sau alta din întrebări.

În cazul în care alegătorul optează pentru participarea la un singur tip de scrutin, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de către acesta va bara, în prezența alegătorului, cu o linie orizontală, rubrica destinată semnăturii din lista electorală permanentă, aferentă tipului de scrutin pentru care nu a optat.

Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată NU ATRAGE nulitatea acestuia.

În cazul în care alegătorul este dintre cei care trebuie înscrişi în lista electorală suplimentară, acesta va fi înscris doar în lista suplimentară corespunzătoare tipului de scrutin pentru care a optat.

Alegătorii care au votat în 26 mai 2019 pentru un singur scrutin vor mai putea să își exercite dreptul de vot pentru scrutinul la care nu au optat inițial, în data de 26 mai 2019, până la ora 21,00, ora închiderii secţiilor de votare.

Dacă cetățeanul se află în localitatea de domiciliu, el va vota la aceeaşi secţie de votare, caz în care, va semna pe lista electorală permanentă corespunzătoare scrutinului pentru care nu a optat inițial, pe locul de semnătură barat anterior.

În cazul în care alegătorul nu se află în localitatea de domiciliu, acesta va fi înscris în lista electorală suplimentară corespunzătoare scrutinului pentru care inițial nu a optat, de la secția de votare unde se prezintă.

-► CUM SE VOTEAZĂ

Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea "VOTAT" în patrulaterul care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votează.

Alegătorul care din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secției de votare.

După ce a votat, alegătorul îndoaie buletinul de vot astfel încât pagina albă care poartă ștampila de control să rămână în afară și îl introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă.

Îndoirea greșită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.

În cazul în care buletinul de vot se deschide în așa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează și se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se mențiune despre aceasta în procesul-verbal al operațiunilor de votare.

Alegătorul restituie președintelui ștampila cu mențiunea "VOTAT", iar acesta o aplică pe actul de identitate, menționând și data scrutinului.

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua alegerilor, însoțită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării - ștampilă cu mențiunea "VOTAT" și buletine de vot - la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea.

-► CE NU ESTE PERMIS PE DURATA VOTĂRII

Pe durata votării se interzice membrilor birourilor electorale, persoanelor însărcinate cu menţinerea ordinii şi persoanelor acreditate să poarte ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală.

În ziua votării, între orele 7,00-21,00 sunt interzise comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare

Constituie contravenție refuzul de a primi și înregistra o sesizare scrisă înaintată în conformitate cu dispozițiile art. 46 alin. (17).

Constituie contravenție refuzul de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi.

Constituie contravenție neaplicarea ștampilei cu mențiunea "VOTAT" sau a timbrului autocolant pe actul sau, după caz, documentul de identitate, precum și reținerea acestora, fără motive întemeiate, de către membrii biroului electoral al secției de votare.

Constituie contravenție continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum și sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, alianță politică, alianță electorală, organizație a cetățenilor aparținând unei minorități naționale ori candidat independent.

Constituie contravenție purtarea pe durata votării, de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, persoanele însărcinate cu paza sau de către persoanele acreditate, de ecusoane, insigne ori alte însemne de propagandă electorală.

-► INFRACȚIUNI ELECTORALE

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepsește cu amendă.

Fapta unei persoane care votează de două sau mai multe ori constituie infracţiunea de fraudă la vot şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Sursa informațiilor:

- Ministerul Afacerilor Externe
- Ministerul Afacerilor Interne
- Biroul Electoral Central
- Autoritatea Electorală Permanentă

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Jean-Claude Juncker, exclusivitate pentru Stirile ProTV: Mergeți la vot - fiecare vot contează!
Jean-Claude Juncker, exclusivitate pentru Stirile ProTV: Mergeți la vot - fiecare vot contează!

Peste câteva săptămâni, cetățenii europeni vor merge la urne, participând astfel la cel mai mare exercițiu democratic transnațional din lume.

E.U. YES LA VOT. Tudor Chirilă merge la vot pe 26 mai. VIDEO
E.U. YES LA VOT. Tudor Chirilă merge la vot pe 26 mai. VIDEO

Tudor Chirilă, juratul de la Vocea României, merge la vot pe data de 26 mai, la alegerile europarlamentare.

Orașul din România pe cale de a elimina cozile și ”atențiile” de la ghișee
Orașul din România pe cale de a elimina cozile și ”atențiile” de la ghișee

Să fii cetăţean al unui stat european modern înseamnă, printre altele, să nu mai stai la cozile de la ghişee şi nici să accepţi comportamentul nepotrivit al funcţionarilor, care ar trebui să îţi furnizeze documente şi răspunsuri.

Europa FM sustine campania ProTV “E.U. YES LA VOT”
Europa FM sustine campania ProTV “E.U. YES LA VOT”

Europa FM se alatura campaniei “E.U. YES LA VOT”, campanie lansata la inceputul saptamanii trecute de ProTV.

Studiu: Peste 39% dintre români s-ar prezenta
Studiu: Peste 39% dintre români s-ar prezenta "sigur" la vot la alegerile europarlamentare

Peste 39% dintre români s-ar prezenta "sigur" la vot la alegerile europarlamentare, potrivit Barometrului de Opinie Publică al Academiei Române, prezentat luni în aula acestui for și citat de Agerpres.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.