Un nou sport a cuprins toata Europa: dardaiala! Oamenii ingheata de frig!
Panica a cuprins Europa si inclusiv Romania dupa ce Rusia a inchis de tot robinetul cu gaz si a lasat milioane de oameni sa tremure din toate incheieturile.
Autoritatile din cel putin zece tari au inghetat la aflarea vestii ca nu mai primesc absolut nici un metru cub de gaze prin conducte de la rusi. La noi a fost decretata "situatie de urgenta", sau "stare de urgenta", dupa parerea Ministrului economiei Adriean Videanu, dupa ce in jurul orei 9, Gazprom a oprit livrarile.
Asadar trebuie sa ne descurcam numai cu rezervele interne, cu pacura si carbuni. Iar cand temperaturile vor scadea sub -15 grade, lucru care se va intampla in curand, vor incepe adevaratele probleme.
Practic de azi inainte vor avea prioritate consumatorii casnici, spitalele, scolile, gradinitele, caminele de batranti, CET-uril care nu pot folosi combustibili alternativi si abia dupa aceea, unitatile industriale. Deasemenea in situatiile de urgenta furnizorii nu au voie sa intrerupa gazele naturale pe motiv de neplata a facturilor.
Iar producatorii de gaze naturale si petrol sunt obligati sa puna la dispozitia statului toate resursele de care dispun. Sa extraga la capacitati maxima si sa vanda doar autoritatilor. Specialistii au stat tot timpul cu ochii pe monitoarele de control care au aratat scaderea presiunii.
In orase precum Focsani, Medias, Buzau, Cluj, Zalau sau Targu Mures oamenii primesc caldura de la CET-uri care functioneaza numai pe gaz. Urmatoarele zone amenintate sunt cele care se incalzesc de la CET-uri ce functioneaza atat pe pacura, cat si pe gaz. Deja, orice scadere a presiunii gazului se simte in casele oamenilor.
La Pitesti primarul si directorii celor doua termocentrale sunt in alerta. Au inlocuit deja o parte din gazul folosit pentru obtinerea caldurii cu pacura, dar si acest combustibil ajunge pentru cel mult o saptamana.
Orasele aflate la capatul conductelor - Timisoara, Constanta sau Iasi, pot sa primeasca mai putin gaz. La Satu Mare, aproape 40.000 de oameni, care se incalzesc cu centrale pe gaz, simt deja ca rusii au inchis robinetul.
Efectele se vor vedea anul viitor si in agricultura pentru ca nu vor mai fi ingrasaminte deoarece fabricile de profil s-au oprit inca din septembrie. La Doljchim, 600 de oameni vor intra de sambata in somaj tehnic.
Si premierul Emil Boc crede ca putem depasi aceasta criza, daca nu apar alte probleme, iar temperaturile nu vor cobori sub 15 grade. A facut aceasta declaratie dupa o intalnire cu presedintele Traian Basescu.
Vezi aici totul despre noul Razboi Rece.