In razboiul gazelor Europa dardaie la propriu!
Numeroase tari din Europa nu mai primesc deloc gaze prin conductele care tranziteaza teritoriul Ucrainei.
Unii se descurca mai bine, pentru ca au rezerve proprii sau depind in mai mica masura de gazul rusesc. Sitiatia cea mai grea este in Balcani, si mai ales in Slovacia dependenta suta la suta de gazul din Rusia.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Miercuri dimineatata - a anuntat reprezentantul societatii ucrainene de hidrocraburi, Naftogaz - Moscova a oprit complet tranzitul prin Ucraina.
Vicepresedintele gigantului rus Gazprom, a reactionat - declarand ca ucrainenii sunt cei care incearca sa fure gazul rusesc destinat restului Europei.
"Victimele" acestui "razboi al gazelor" suntem noi. Adica Austria, Romania, Republica Ceha, Bulgaria - care asigura tranzitul spre Grecia, Turcia si Macedonia sau Slovacia. Ministrul roman al economiei a declarat starea de urgenta.
Niciuna dintre aceste tari nu mai primeste gaze rusesti.
Bulgaria a anuntat deja ca este gata sa redeschida periculoasa centrala nucleara de la Kozlodui, care abia a fost inchisa la presiunile internationale.
Rusia furnizeaza - in total - 40% din imprturile de gaz ale Uniunii Europene, iar 80% din aceasta cantitate tranziteaza teritoriul ucrainean. Dependenta statelor variaza insa.
Slovacia are nevoie 100% de gazul rusesc, alte tari au rezerve proprii de gaze, mai mici sau mai mari, iar zece tari din Uniunea Europeana, de exemplu Marea Britanie sau Spania, nu depind deloc de rusi.