In timp ce Europa dardaie, Vladimir Putin pare de neinduplecat
Primul ministru al Rusiei cere aducerea de observatori internationali, care sa supravegheze tranzitul gazelor pe teritoriul Ucrainei, pentru ca aceasta sa nu fure din conducta.
Ingrijorat, presedintele Traian Basescu l-a sunat pe premierul Vladimir Putin, ca sa discute despre criza.
In acest timp, in tarile din estul si centrul Europei, situatia devine din ce in ce mai dramatica. Bosnia si Hertegovina sunt complet paralizate. In Slovacia este stare de urgenta, iar in Bulgaria, scolile s-au inchis.
Pusi in fata unei situatii fara precedent, expertii tarilor din Uniune si-au dat intalnire joi, la Bruxelles.
Dupa ce Vladimir Putin a ordonat oprirea totala a livrarilor de gaz care tranziteaza Ucraina, ingrijorarea a cuprins capitalele europene.
Disputa gazului a devenit subiect fierbinte si in institutiile Uniunii Europene.
Moscova a inchis de tot robinetul, acuzand Kievul ca fura gazul rusesc care tranziteaza Ucraina, pentru a fi livrat tarilor din Uniunea Europeana. Kievul neaga hotarat.
"Conflict al preturilor", "Razboiul gazelor", "Santaj economic si politic". Indiferent cum am numi disputa dintre Moscova si Kiev, o buna parte din Europa tremura.
Bulgaria depinde aproape in intregime de gazul rusesc. A redus drastic consumul in industrie si scolile au fost inchise. Mai voalat sau mai direct, autoritatile bulgare ameninta cu redeschiderea centralei nuclerare de la Kozlodui, care abia a fost inchisa la presiunile internationale.
Guvernul croat a declarat si el stare de urgenta, masura care obliga marii consumatori industriali sa functioneze la limita de avarie. Rezervele ajung pentru 20 de zile. Deocamdata.
Mare consumatoare de gaz - peste 14 miliarde metri cubi - Budapesta a limitat la patru ore consumul intreprinderilor. Rezervele proprii sunt de 3,5 miliarde de metri cubi.
Rusia furnizeaza - in total - 40% din importurile de gaz ale Uniunii Europene, iar 80% din aceasta cantitate tranziteaza teritoriul ucrainean. Duritatea cu care atotputernicul Putin a ordonat gigantului Gazprom sa taie gazul pentru intreg continentul a provocat stupefactie la Bruxelles.
Analistii se intreaba ce l-a determinat pe Putin sa recurga din nou la razboiul gazelor. Unii sunt de parere ca premierul rus vrea sa forteze demisia presedintelui pro-occidental Viktor Iuscenko. Sau sa provoace dezbinare in randul tarilor UE, descurajand in special construirea unor rute alternative pentru aprovizionarea cu gaz. Alti observatorii fac legatura cu pierderile economice pe care le-a suferit Rusia pentru ca petrolul, principala sa marfa de export, s-a ieftinit mult pe piata internationala.