Scumpirile aduse de toamna vor lasa camarile goale
Prea putine gospodine se vor putea lauda prin vecini cu borcanele de zacusca si de muraturi puse anul acesta. Legumele si fructele sunt din ce in ce mai scumpe, la fel si uleiul, folosit la prepararea conservelor.
Producatorii de conserve spun ca n-au incotro si majoreaza preturile, pentru ca in multe cazuri materiile prime costa chiar dublu fata de anul trecut. Vorbim despre majoritatea legumelor cum sunt rosiile al caror pret a crescut de trei ori sau ardeiul si fasolea verde pentru care gospodinele dau intre doi si cinci lei pe kilogram.
Nici merele sau prunele nu fac exceptie. Si gemurile si compotul se vor majora cu 20% fata de anul trecut. Pe de alta parte productia de legume pentru conserve nu va acoperi anul acesta nici jumatate din cat are nevoie tara noastra. Va este pofta de zacusca ori de o dulceata de capsuni. Uitati de toate aceste bunatati in cantitati industriale.
Se scumpesc toate conservele incet, dar sigur. Procesatorii anunta majorari de 20% pana la sfarsitul anului. Procesatorii se plang ca au pierderi foarte mari. Pentru un borcan de castraveti costurile totale de productie ajung la 2,8 lei. In ele intra materia prima 1,4 lei, mana de lucru patru bani, borcanul patru bani si capacul inca 25 de bani.
Partea buna este ca magazinele au inca in stoc si conserve de anul trecut.