S-a ales praful! Lana arsa de proprietarii oilor. Nu are cine sa o cumpere
O afacere care a adus profit din tata in fiu timp de sute de ani a devenit acum cenusa. Sute de tone de lana sunt arse de crescatorii de oi, care spun ca pur si simplu nu mai au ce face cu ea.
Oamenii se plang ca vanzarile au scazut dramatic, iar costurile colectarii depasesc incasarile.
Ciobanii isi aduc aminte ca inainte de 1989 scoteau sume fabuloase din afacerile cu lana. Unii dintre ei ajungeau chiar milionari nedeclarati ai regimului comunist.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Nea Ion este cioban de cand se stie, dar anul acesta i-a mers mai rau ca niciodata. Are peste 400 de oi si ar fi trebuit sa castige de pe urma afacerii cu lana cateva mii de lei. Acum o da de pomana sau o arde. Tunsul unei oi costa 5 lei, iar kilogramul de lana, 1 leu.
Pe Valea Chiuzbaii zona este recunoscuta pentru cojoace si cergi. Anul acesta insa nu mai sunt bani si nu mai cumpara nimeni lana. Si nici hainele care ii fascinau pe turistii straini nu se mai vand.
Si la Sibiu, in Marginime, acelasi fenomen. Oamenii de aici se gandesc cu nostalgie la teancurile de sute albastre de dinainte de '89 cu care isi umpleau chimirele.
Pe piata interna pretul lanii a scazut constant in ultimii ani. Nici la export nu stam mai bine. Anul trecut, Romania a castigat cu 60% mai putin decat in 2008 din aceasta afacere.