Romania, una dintre putinele tari cu o inflatie "personalizata"
In Romania preturile au crescut cu 9% in ultimele 12 luni, cel putin asta arata datele oficiale.
Omul obisnuit simte insa ca s-au dublat daca nu cumva s-au triplat. Si asta din cauza faptului ca inflatia este "personalizata" adica este cu atat mai mare cu cat omul castiga mai putin.
In cosul de consum al romanilor, pretul alimentelor atarna cel mai greu din intreaga Europa. Mancarea reprezinta la noi 37,5% din cheltuielile lunare totale cea mai mare pondere din Europa mult inaintea bulgarilor si lituanienilor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Este doar o medie pentru ca ponderea cheltuielilor pentru alimente creste in cazul celor cu venituri mici, iar cei mai saraci dintre romani dau pe mancare pana la 70% din veniturile lor. Oamenii de rind simt ca in buzunar gaura este mult mai mare.
Analistii economici stiu ca in Romania exista diferente mari intre saraci si bogati care percep diferit cresterile de preturi. Exista si produse care sunt luate in calculul inflatiei pentru toata populatia desi unii nu au acces la ele, de exemplu gazele naturale care s-au scumpit cu 14%.
Economistii spun ca sunt si tari europene in care inflatia se calculeaza separat pentru fiecare categorie sociala. Romania nu e numara printre ele.