Romania, una dintre putinele tari cu o inflatie "personalizata"

26-08-2008 01:00


In Romania preturile au crescut cu 9% in ultimele 12 luni, cel putin asta arata datele oficiale.

Omul obisnuit simte insa ca s-au dublat daca nu cumva s-au triplat. Si asta din cauza faptului ca inflatia este "personalizata" adica este cu atat mai mare cu cat omul castiga mai putin.

In cosul de consum al romanilor, pretul alimentelor atarna cel mai greu din intreaga Europa. Mancarea reprezinta la noi 37,5% din cheltuielile lunare totale cea mai mare pondere din Europa mult inaintea bulgarilor si lituanienilor.

Este doar o medie pentru ca ponderea cheltuielilor pentru alimente creste in cazul celor cu venituri mici, iar cei mai saraci dintre romani dau pe mancare pana la 70% din veniturile lor. Oamenii de rind simt ca in buzunar gaura este mult mai mare.

Analistii economici stiu ca in Romania exista diferente mari intre saraci si bogati care percep diferit cresterile de preturi. Exista si produse care sunt luate in calculul inflatiei pentru toata populatia desi unii nu au acces la ele, de exemplu gazele naturale care s-au scumpit cu 14%.

Economistii spun ca sunt si tari europene in care inflatia se calculeaza separat pentru fiecare categorie sociala. Romania nu e numara printre ele.

VIDEO PROTVPLUS.RO