Romania, pe locul zece intr-un top mondial la productia de porumb
Romania ar putea intra anul acesta intr-un top zece mondial realizat in domeniul agriculturii, potrivit reprezentantilor ministerului. Este vorba despre clasamentul tarilor producatoare de porumb.
Peste 9 milioane de tone vor fi recoltate pana la sfarsitul anului. Iar cei care reusesc sa-si vanda marfa in strainatate, beneficiaza de preturi record de pana la 200 de euro pentru o tona.
Rezultate remarcabile au fost obtinute in crearea unor hibrizi de porumb foarte productivi. In prezent, intreaga suprafata de 3 milioane de hectare este cultivata cu acesti hibrizi, care dau o productie de peste 7000 de kilograme la hectar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acum, ca si atunci, Romania are cea mai mare suprafata cultivata de porumb din Uniunea Europeana. Insa productivitatea este de doua ori mai mica. In ultimii ani se observa totusi o revenire. De la 3,7 milioane de tone recoltate in 2007, la peste 9 milioane anul acesta.
Chiar si asa suntem inca departe de cele 7000 de kilograme pe hectar dinainte de 1989. Doar agricultorii care au investit masiv se aproprie de aceasta performanta.
Cele 9 milioane de tone de porumb, care vor fi recoltate anul acesta, valoreaza peste 1,8 miliarde de euro pe pietele internationale. Insa agricultorii romani nu sunt suficient de bine organizati pentru a vinde in strainatate. Iar castigul intra in buzunarele catorva intermediari.
"Agricultorul primeste un pret destul de mic, iar profitul se face de catre companiile care fac exporturi, iar toti acesti bani nu intra niciodata in tara", a declarat Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
Asa ca multi prefera sa pastreze recolta in gospodarii. Mai fac o mamaliga pentru ei, mai hranesc si animalele.
Pe hartie, cifrele centralizate de Ministerul Agriculturii arata ca nu stam rau nici la celalte culturi, respectiv grau, floarea soarelului sau rapita.