Din Granarul Europei, Romania a ajuns codasa la agricultura

Dată publicare: 22-03-2010 00:00
Dată actualizare: 24-08-2012 05:56


Noile statistici oficiale arata ca denumirea de "Granar al Europei" nu ni se mai potriveste demult. Practic suntem pe ultimul loc in UE la agricultura. Dintr-un hectar scoatem mai putin grau, porumb si cartofi decat vecinii nostri.

 

"Intreprinderile agricole si de stat isi desfasoara activitatea de productie si economica prin 2600 de ferme raspandite pe tot teritoriul tarii. La grau, fermele agricole de stat au realizat o productie de 1.520.000 tone."

Cam asa stateau lucrurile pe vremea cand Romania era "granarul Europei". Acum, insa, n-ar trebui sa ne mai mire faptul ca mai tot ce avem pe masa vine din import. Pentru ca noi pur si simplu nu ne mai pricepem la agricultura.

De exemplu, dintr-un hectar de pamant, fermierii nostri recolteaza cam 2300 de kilograme de grau. In timp ce vecinii de la sud de Dunare scot cu 900 de kilograme mai mult. Sa nu mai vorbim aici de fermierii germani care din acelasi hectar recolteaza cam de trei sau patru ori mai mult decat ai nostri.

"La grau Romania ocupa, din punctul de vedere al suprafetei, locul 4 la productia de grau, insa Romania ocupa doar locul 7", spune Virgil Voineagu, presedinte Institutul National de Statistica.

Nu stam mai bine nici la recolta de porumb. Fermierii nostri obtin cam 3400 de kilograme la hectar, de doua ori mai putin decat ungurii si de aproape trei ori mai putin decat nemtii.

Codasii Europei suntem si la culturile de cartofi. In fiecare an recoltam cam 16.000 de kilograme pe hectar. Spre deosebire de cehi care scot din pamant aproape 27 000 kilograme, sau de nemti care ajung la 44 000.


VIDEO PROTVPLUS.RO