Ploile aduc productii record de porumb si floarea-soarelui in acest an


Ultimul update: Vineri 02 Noiembrie 2012 03:20
Data publicarii: Luni 26 Iulie 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Cu un ochi plang si cu altul rad! Este vorba despre agricultorii romani care spun ca in tot raul provocat de ploi este si un bine: recolta de porumb si floarea-soarelui va fi cu o treime mai mare decat anul trecut.

 

Ploile au ajutat aceste culturi. Din pacate, semintele vor ajunge peste hotare, in timp ce noi vom continua sa cumparam ulei din Ungaria si Bulgaria.

In premiera anul acesta, cultivatorii romani i-ar putea intrece pe bulgari, care scot peste 4.000 de kilograme de porumb la hectar. Totusi, nu se imbata cu apa rece. Chiar daca avem cea mai mare suprafata cultivata cu porumb din Uniunea Europeana, de regula, Romania ramane la coada clasamentului cand vine vremea culesului.

Cei de la Ministerul Agriculturii estimeaza ca vom recolta cel putin opt milioane de tone de porumb, daca plantele scapa de grindina si vijelii. 80% din productie va pleca la export, cu un pret de aproximativ 500-600 de lei pe tona.

O afacere ar putea fi anul acesta si floarea-soarelui, care va costa 1.000 de lei tona.

Ce folos, insa, ca avem seminte, daca fabricile noastre nu le mai folosesc si nu mai produc ulei. Bulgarii, ungurii si cei din Republica Moldova cumpara de la noi floarea-soarelui si ne vand uleiul gata facut.

Agricultorii nu uita totusi ca 62.000 de hectare de teren arabil, 31.000 de hectare de pasuni si fanete si peste 6.000 de hectare de paduri sunt distruse. Cu greu ar putea compensa aceste pierderi cu recolta de porumb si floarea-soarelui.

 

Tags: agricultura,

Sclavii importurilor: 80% din recolta de fructe romanesti, distrusa
75% din graul cultivat zace inca in lan. Pretul painii ar putea creste
Dam cu piciorul la afacerile care ne-ar putea aduce milioane de euro!
VIDEO PROTVPLUS.RO