Recesiunea face victime in industria auto romaneasca


Ultimul update: Marti 09 Octombrie 2012 00:27
Data publicarii: Marti 28 Octombrie 2008 00:00
Categorie: Stiri Economice

Daca acum cateva luni inca se laudau cu cresteri uriase de vanzari, producatorii si importatorii anunta ca au sosit si pentru ei vremurile grele si se pregatesc de concedieri masive.

Una dintre solutiile de criza inseamna chiar vanzarea de automobile second-hand.

Trebuie sa ne asteptam ca la fiecare scadere cu cinci a pietei auto, 7.500 de oameni din industrie sa isi piarda slujbele.
Brent Valmar - Presedinte Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile
Pentru vanzatorii de automobile noi, luna de miere parea ca nu se mai termina. Dupa sase ani de cresteri rapide in vanzari, constructorii si distribuitorii au primit o lovitura puternica, odata cu recesiunea.

Anul acesta, se vor vinde mai putin de 380.000 de automobile, insa cifrele scad de la o luna la alta, in comparatie cu 2007, iar producatorii anunta deja patru zile de somaj tehnic. Mai mult, pentru 2009 se anunta o scadere a vanzarilor cu peste 11%, pana la nivelul de acum doi ani.

Vestile proaste nu se opresc aici. Specialistii din domeniu anunta ca, dintre cei 200.000 de angajati din industria auto, cateva mii si-ar putea pierde slujbele in acelasi timp cu scaderea cifrelor de afaceri. Scenariul cel mai optimist vorbeste despre reprize tot mai dese de oprire a lucrului, din lipsa comenzilor.

Paradoxal, vanzatorii de automobile noi cauta acum solutii exact la concurentii care se preocupa de second-hand pentru a supravietui crizei.

Recesiunea ii loveste si pe cei de la Ford, care nu au apucat sa scoata prima masina de pe linia de asamblare.

Prezent la intalnirea din industria auto organizata de Mediafax, premierul Calin Popescu Tariceanu a atras atentia ca acesta este numai inceputul crizei.

In timp ce productia si vanzarea de automobile noi scad, cele la mana a doua sparg recordul cu o crestere de aproape 100%. Din pacate, trei sferturi dintre aceste masini de import sunt mai degraba rable.

Bancile romanesti ofera dobanzi avatajoase pentru a atrage clienti
Criza financiara loveste piata auto romaneasca
VIDEO PROTVPLUS.RO