Peste 5 ani, Romania va depinde intr-o masura mai mica de gazele rusesti
Cu putin noroc si constructori care sa respecte termenele de predare. Gazoductul Nabucco, un proiect care va aduce in Europa gaze din zona Marii Caspice, ar trebui sa fie gata in cinci ani.
Premierii Turciei, Romaniei, Austriei, Ungariei si Bulgariei au semnat luni acordul interguvernamental pentru realizarea gazoductului Nabucco. Proiectul este sustinut si de Comisia Europena, care doreste sa reduca dependenta Uniunii de gazele rusesti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Avem astazi un acord si cred ca acum gazoductul este mai degraba inevitabil decat doar probabil", a declarat presedintele CE, Jose Manuel Barroso.
Rolul gazoductului Nabucco este acela de a evita crize cum a fost cea de la inceputul anului, cand rusii au oprit livrarile de gaze prin Ucraina.
Gazoductul va aduce gaze din zona Marii Caspice, in principal din Azerbaijan, dar si Irakul si Egiptul sunt interesate sa livreze catre Europa prin aceasta conducta.
Are 3.300 de kilometri, va pleca din estul Turciei, va traversa Bulgaria, Romania si Ungaria, iar capatul va fi in Austria, unde se va conecta la restul retelei europene de gaze. Rusia are insa propriul proiect: South Stream, o conducta submarina prin Marea Neagra.
"Nabucco este mai eficient si mai putin costisitor decat alte initiative promovate in regiune", a declarat premierul Emil Boc.
Nabucco va costa opt miliarde de euro si va putea sa transporte 31 de miliarde metri cubi de gaze. Jumatate din cantitate va reveni celor 5 tari participante, iar restul gazului va fi vandut altor tari europene.
Constructiile in sine nu incep insa inainte de de 2011, iar proiectul nu va fi dat in functiune decat in 2014 sau 2015. Pana atunci Romania va depinde in continuare de rusi.