Guvernul l-a mandatat pe Boc sa semneze acordul pentru proiectul Nabucco
Guvernul a aprobat, duminica seara, memorandumul care acorda premierului Emil Boc mandatul de a semna din partea Romaniei luni, la Ankara, acordul pentru construirea gazoductului si declaratia politica a celor cinci state angajate in proiect.
Semnarea acordului interguvernamental este una dintre ultimele etape inainte de inceperea procedurilor de atragere a finantarii si demararea lucrarilor de realizare a proiectului, scrie Mediafax.
Premierul Emil Boc a aratat ca memorandumul preia modificarile aparute in lunile iunie-iulie in ceea ce priveste regimul fiscal al proiectului. Regimul fiscal face referire in principal la taxele de tranzit.
"Fata de ultimul memorandum pe care l-am aprobat in Guvern, in baza negocierilor din luna mai, au intervenit, in luna iunie si la inceputul lunii iulie, negocieri punctuale pe cateva articole si mai ales la regimul fiscal aplicabil acordului, motiv pentru care avem nevoie de a valida in forma finala memorandumul, astfel incat maine (luni-n.r.) sa fie semnat, evident si dupa aprobarea lui de catre presedintele Romaniei", a spus Boc, la inceputul sedintei de guvern.
Proiectul este dezvoltat de consortiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Medias, OMV (Austria - actionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania).
Gazoductul urmeaza sa transporte gaze extrase din Asia Centrala, prin Turcia, catre Europa Centrala.
Potrivit celor mai recente estimari, Nabucco va necesita investitii in valoare totala de aproape opt miliarde euro.
Capacitatea Nabucco ar urma sa se ridice la 30 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an. Spre comparatie, consumul anual de gaze al Romaniei este de 17-18 miliarde metri cubi.