Managerii locali, in top 10 mondial la puterea de cumparare

09-09-2008 00:00


Manager firma

Cresterile salariale pe pozitii de management, stagnarea preturilor la imobiliare si recesiunea economica de pe pietele internationale au propulsat Romania pe locul 8 in lume in functie de puterea de cumparare a managerilor.

Romania a urcat 14 pozitii comparativ cu anul trecut, depasind in clasamentul din acest an tari ca Polonia (locul 14), Elvetia (20), SUA (41) sau Marea Britanie (47). „Romania a devenit deja un El Dorado pentru manageri, in special pentru cei din Asia, unde veniturile disponibile sunt considerabil mai mici”, spune Harry Meintassis, general manager al Hay Group Romania.

Puterea reala de cumparare a fost calculata luand in considerare media salariala la nivel de management, din care au fost scazute taxele si impozitele salariale, la care au fost aplicate elemente care tin de costul vietii in fiecare dintre cele 51 de tari analizate in studiu. Astfel, cu un salariu net lunar de 5.000 de euro, un manager roman poate cumpara de doua ori si jumatate mai mult decat un manager din Suedia, tara clasata pe ultimul loc in functie de puterea de cumparare la nivel de management.

Salariile la nivel de management au crescut cu 12% in acest an. „Cu aceiasi bani, managerii romani pot cumpara mai mult. Salariile au crescut ca urmare a intrarii unor noi jucatori internationali care au fost nevoiti sa recruteze dintr-o piata deja saraca in talente”, spune Alina Popescu, manager reward information services, Hay Group Romania.

Pe de alta parte, Popescu argumenteaza cresterea venitului disponibil al managerilor romani prin avansul economiei (crestere economica anuala de 9,3% in T2) si prin stagnarea preturilor de pe piata imobilara. Angajatii care ocupa pozitii de management in companiile de pe piata locala au cea mai mare putere de cumparare din regiune, in contextul in care tendinta generala este de crestere a puterii de cumparare in Europa Centrala si de Est in detrimentul Europei Occidentale, arata raportul global de remunerare realizat in acest an de compania de consultanta manageriala Hay Group.

Cota unica de 16% este un alt avantaj fiscal pentru investitorii prezenti pe piata locala, scrie Ziarul Financiar. Pe langa evolutia interna, avansul puterii de cumparare a managerilor romani a fost favorizat si de contextul international, care a determinat scaderea puterii de cumparare in unele state din Vest.

„Cresterea substantiala a salariilor in majoritatea companiilor din Europa Centrala si de Est este puternic alimentata de o nevoie acuta de talent managerial. (...) Mai mult, aceste economii sunt in continua dezvoltare in ciuda incetinirii economice din SUA si Europa de Vest”, potrivit Hay Group.

Romania se afla pe locul doi in Europa in functie de venitul disponibil al managerilor, fiind depasita doar de Turcia, care ocupa locul 5. Romania este urmata in clasament de Rusia, pe locul 9, Polonia (locul 14), Lituania (16), Slovacia (27), Cehia (28), Ungaria (40).

Managerii din economiile bazate pe petrol din Orientul Mijlociu ocupa primele trei locuri in functie de puterea reala de cumparare in clasamentul Hay Group. Astfel, managerii din Qatar (locul 1), Emiratele Arabe Unite (2), Arabia Saudita (3) au o putere de cumparare de peste trei ori mai mare decat managerii de pe ultimele pozitii ale clasamentului.

Ca nivel de referinta pentru realizarea studiului a fost luata puterea de cumparare a managerilor din SUA, notata cu 100 de puncte. Cu un punctaj de 168,6, puterea de cumparare a managerilor romani este cu 70% peste cea a americanilor.

Sursa: Ziarul Financiar

VIDEO PROTVPLUS.RO