Lumea bancara jeleste dupa frauda financiara de proportii din SUA

Ultima actualizare: 22-10-2012 16:13

Mega-frauda lui Bernard Madoff, trade-rul "respectabil" de pe Wall Street, care si-a pagubit clientii cu 50 de miliarde de dolari, zdruncina serios lumea finantelor.

Banci de prima marime din Spania, Marea Britanie, Olanda, Italia sau Japonia, au pierdut miliarde. Autoritatile de la Washington i-au avertizat pe pagubiti: sa nu va faceti iluzii ca mai recuperati ceva!

Spaniolii de la Santander - cea de a doua banca in termeni de capitalizare de pe continent - conduc nedoritul top al pagubitilor, cu pierderi de 2 miliarde si 300 de milioane de euro. Guvernul spaniol a recunoscut ca este nevoie de Fondul Monetar International.

Olandezii de la Fortis au anuntat ca pierderile lor ar putea ajunge la un miliard.

La randul lor, bancile britanice HSBC sau Royal Bank of Scotland, nou venita in Romania, au "scapat" de peste o jumatate de miliard de euro. Iar Unicredit Italia - prezenta si ea in Romania - a anuntat ca 75 de milioane de euro s-au dus pe apa sambetei.

Cu totii trag ponoasele pentru ca au investit banii intr-un fond de investitii "uneltit" de traderul veteran de pe Wall Street,Bernard Madoff, fost presedinte de bursa . Acesta, care a dus aproape de perfectiune asa-numita "schema Ponzi", botezata dupa numele unui escroc celebru in anii '20, imigrant din Italia, care a inspirat si la noi infamul Caritas.

Practic, investitori mai vechi au primit dividente generoase din banii investitorilor mai noi si sistemul piramidal a functionat pana cand Madoff n-a mai putut face fata cererilor masive de retragere a lichiditatilor.

De asemenea, numeroase fonduri de investitii au fost pagubite. Inclusiv - scrie Wall Street Journal - fundatia lui Elie Wiesel, laureat Nobel pentru pace, sau fundatia caritabila a celebrului regizor Steven Spielberg.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 13.00 – 22 Octombrie 2021

44:07
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Trending Review cu Daragiu
De ce și-a schimbat Kanye numele?

19:46
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!