Isarescu: Romania va iesi din criza prin constrangeri bugetare tari

Ultimul update: Sambata 27 Octombrie 2012 15:06
Data publicarii: Miercuri 21 Iulie 2010 00:00
Categorie: Financiar

UPDATE: Excludem din start ideea impozitarii progresive. Mesajul vine direct de la BNR si li se adreseaza ministrilor, in special celui de finante, care a venit recent cu aceasta sugestie.

Mugur Isarescu este de parere ca si asa, atat angajatii, cat si angajatorii, dau prea multi bani, dar crede in continuare ca pensiile ar fi trebuit taiate.

Cautam solutii unde nu trebuie avertizeaza guvernatorul, dupa ce mai multi ministri si politicieni au vorbit despre noi majorari de taxe si impozite: "Impozitarea muncii in continuare, marirea contributiilor sociale n-ar avea efectul sa aduca mai multe economii buget, ci sa micsoreze aceste venituri", a declarat Isarescu.

Guvernatorul BNR a explicat ca in functie de politica bugetara adoptata se poate stimula munca, rigoarea in cheltuirea banului, si nu numai public, dar si privat, eficienta, productivitatea.

"Mi-aduc aminte ca in anii '90-'91 constrangerile bugetare tari erau un termen central in ceea ce priveste programele de redresare economica. Pare paradoxal, constrangerile bugetare tari, acelea ajuta economia", a spus Isarescu la dezbaterea "Romania 2010: constrangerile economico-financiare si imperativele sociale".

"Daca avem constrangeri bugetare slabe descurajam in continuare munca, nu avem cum sa iesim, nu se iese asa din recesiune, iar cresterea economica nu este un dat in jurul caruia se invart toate celelalte, ci este un rezultat", a mai spus Isarescu.

Guvernatorul a luat apararea firmelor si a criticat fiscalitatea din Romania

"Nu bazaie firmele, nu vorbesc aiurea, sunt exact pe subiect. Toate firmele se plang de nivelul exagerat al impozitarii. Fiscalitatea, parafiscalitatea, birocratia sunt enorme. La fel si descurajarea muncii", a spus Isarescu. El a aratat ca exista tentatia unei impozitari suplimentare a muncii.

In cadrul aceleiasi conferinte, oficialul a mai spus ca societatea romaneasca trebuie sa inteleaga ca "realitatea este cinica".

"Adevarul financiar poate fi cinic, nemilos, dar apare si tendinta cealalta, de a se vorbi ca imperativa despre nevoile sociale si sa nu se vorbeasca despre aspectul financiar. E foarte periculos acest aspect. Banii nu pica din cer. Banii adevarati nu pica din cer, nici nu apar din tiparnita asa cum cred unii", a spus Isarescu.

Mai mult, Mugur Isarescu considera ca patronii au dreptate atunci cand spun ca se sufoca din cauza birocratiei.

Oficialii BNR isi doresc, in schimb, ca autoritatile sa reduca in continuare cheltuielile si lasa de inteles ca legile prin care s-au majorat pensiile si salariile ori s-au acordat sute de ajutoare sociale ar trebui modificate.

Potrivit calculelor prezentate in perioada 2004 - 2008, economia a crescut cu 140%. In schimb, au crescut cu 180% si cheltuielile statului cu salariile, iar pensiile aproape ca s-au dublat. Cu alte cuvinte, guvernatii au rispit bani pe care nu-i aveau.

Numai din majorarile de pensii si salarii deficitul bugetar a crescut cu 5 procente

Acum, Mugur Isarescu este de parere ca nimeni n-ar mai trebui scutit de plata taxelor si a contributiilor sociale. Si considera ca ar trebui impozitate toate terenurile.

In fine, guvernatorul ii avertizeaza pe cei de la Ministerul de Finante ca risca sa nu mai aiba de unde sa se imprumute in curand, asa ca ar trebui sa inceapa sa taie cu adevarat din cheltuieli.

El le-a recomandat recent politicienilor care dau solutii in necunostinta de cauza, sa-si ia consilieri de aritmetica.

Cresterea economica pe baza de datorii nu este ceea ce trebuie sa faca Romania, spunea Isarescu in urma cu doua luni si jumatate.

Afla ce a discutat cu bancherii, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu
Afla ce a discutat cu bancherii, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu
VIDEO PROTVPLUS.RO
sigla FMI
Avertismentul FMI despre economie: ”nori de furtună se adună”
Volkswagen ocolește România. Ce țară a ales pentru investiția gigant din estul Europei
Prețuri mari pe piață înainte de Crăciun. Leguma care s-a scumpit cu 32% față de anul trecut
Cine sunt angajații din România care câștigă 1.300 € în mână, dublu față de media națională
Condiții noi pentru credite, din 2019. 44% dintre români vor să se împrumute anul viitor
Încă o companie aeriană părăsește România. Ce se întâmplă cu pasagerii afectați
Lumanari, inmormantare - Getty
Țara în care și moartea este un lux. Familiile, nevoite să aștepte și 10 zile cu morții în casă
Deficitul comercial al României a crescut cu 15,8%, la aproape 12 miliarde de euro
Carrefour trece la nivelul următor. Deschide magazine plutitoare, deservite de bărci și iahturi
Cel mai bun sfat de Crăciun. Ce să faceți ca să nu greșiți când cumpărați cadouri
Lovitură pentru Bruxelles. Cea mai bogată țară din Europa își revizuiește relațiile cu UE
Balcanii explodează: Kosovo își face armată. Serbia vorbește din nou de un conflict în regiune