Isarescu: Romania va iesi din criza prin constrangeri bugetare tari

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Sambata 27 Octombrie 2012 15:06
Data publicarii: Miercuri 21 Iulie 2010 00:00
Categorie: Financiar

UPDATE: Excludem din start ideea impozitarii progresive. Mesajul vine direct de la BNR si li se adreseaza ministrilor, in special celui de finante, care a venit recent cu aceasta sugestie.

Mugur Isarescu este de parere ca si asa, atat angajatii, cat si angajatorii, dau prea multi bani, dar crede in continuare ca pensiile ar fi trebuit taiate.

Cautam solutii unde nu trebuie avertizeaza guvernatorul, dupa ce mai multi ministri si politicieni au vorbit despre noi majorari de taxe si impozite: "Impozitarea muncii in continuare, marirea contributiilor sociale n-ar avea efectul sa aduca mai multe economii buget, ci sa micsoreze aceste venituri", a declarat Isarescu.

Guvernatorul BNR a explicat ca in functie de politica bugetara adoptata se poate stimula munca, rigoarea in cheltuirea banului, si nu numai public, dar si privat, eficienta, productivitatea.

"Mi-aduc aminte ca in anii '90-'91 constrangerile bugetare tari erau un termen central in ceea ce priveste programele de redresare economica. Pare paradoxal, constrangerile bugetare tari, acelea ajuta economia", a spus Isarescu la dezbaterea "Romania 2010: constrangerile economico-financiare si imperativele sociale".

"Daca avem constrangeri bugetare slabe descurajam in continuare munca, nu avem cum sa iesim, nu se iese asa din recesiune, iar cresterea economica nu este un dat in jurul caruia se invart toate celelalte, ci este un rezultat", a mai spus Isarescu.

Guvernatorul a luat apararea firmelor si a criticat fiscalitatea din Romania

"Nu bazaie firmele, nu vorbesc aiurea, sunt exact pe subiect. Toate firmele se plang de nivelul exagerat al impozitarii. Fiscalitatea, parafiscalitatea, birocratia sunt enorme. La fel si descurajarea muncii", a spus Isarescu. El a aratat ca exista tentatia unei impozitari suplimentare a muncii.

In cadrul aceleiasi conferinte, oficialul a mai spus ca societatea romaneasca trebuie sa inteleaga ca "realitatea este cinica".

"Adevarul financiar poate fi cinic, nemilos, dar apare si tendinta cealalta, de a se vorbi ca imperativa despre nevoile sociale si sa nu se vorbeasca despre aspectul financiar. E foarte periculos acest aspect. Banii nu pica din cer. Banii adevarati nu pica din cer, nici nu apar din tiparnita asa cum cred unii", a spus Isarescu.

Mai mult, Mugur Isarescu considera ca patronii au dreptate atunci cand spun ca se sufoca din cauza birocratiei.

Oficialii BNR isi doresc, in schimb, ca autoritatile sa reduca in continuare cheltuielile si lasa de inteles ca legile prin care s-au majorat pensiile si salariile ori s-au acordat sute de ajutoare sociale ar trebui modificate.

Potrivit calculelor prezentate in perioada 2004 - 2008, economia a crescut cu 140%. In schimb, au crescut cu 180% si cheltuielile statului cu salariile, iar pensiile aproape ca s-au dublat. Cu alte cuvinte, guvernatii au rispit bani pe care nu-i aveau.

Numai din majorarile de pensii si salarii deficitul bugetar a crescut cu 5 procente

Acum, Mugur Isarescu este de parere ca nimeni n-ar mai trebui scutit de plata taxelor si a contributiilor sociale. Si considera ca ar trebui impozitate toate terenurile.

In fine, guvernatorul ii avertizeaza pe cei de la Ministerul de Finante ca risca sa nu mai aiba de unde sa se imprumute in curand, asa ca ar trebui sa inceapa sa taie cu adevarat din cheltuieli.

El le-a recomandat recent politicienilor care dau solutii in necunostinta de cauza, sa-si ia consilieri de aritmetica.

Cresterea economica pe baza de datorii nu este ceea ce trebuie sa faca Romania, spunea Isarescu in urma cu doua luni si jumatate.

Afla ce a discutat cu bancherii, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu
Afla ce a discutat cu bancherii, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu
VIDEO PROTVPLUS.RO
Criză în afacerile din România. Angajatorii nu mai au nici profit, nici salariați
Criză în firmele din România. De ce nu mai au patronii nici profit, nici salariați
CE amendează din nou Google, pentru încălcarea legislației UE în domeniul reclamelor
Teodorovici: „Vom modifica OUG 114. Taxa pe lăcomie ”se schimbă în „stimulent pentru hărnicie”
Exportăm tot mai multe produse fabricate în țară
Guvernul modifică programul ”Prima mașină”: ”Sprijinim cât mai mulţi români”
Cele mai ieftine și cele mai scumpe orașe din Europa
Insula Pacific, aer curat
Unde se respiră cel mai curat aer din lume. Locuitorii beau cea mai pură apă de ploaie
Analiştii şi BNR au avut dreptate: viaţa românilor s-a scumpit la începutul lui 2019
Control al Curţii de Conturi la ANAF. Fiscul avea lipsuri de 11,5 milioane de lei
Tinerii din diaspora, atrași cu 40.000 euro să revină în țară. Care sunt condițiile
Managerii care se plâng că nu găsesc personal, deși oferă salariu de 10.000 lei/lună
Teodorovici: Pentru fondurile de pensii e un business foarte profitabil. Nu pleacă nimeni din ţară