Isarescu: Romania va iesi din criza prin constrangeri bugetare tari
UPDATE: Excludem din start ideea impozitarii progresive. Mesajul vine direct de la BNR si li se adreseaza ministrilor, in special celui de finante, care a venit recent cu aceasta sugestie.
Mugur Isarescu este de parere ca si asa, atat angajatii, cat si angajatorii, dau prea multi bani, dar crede in continuare ca pensiile ar fi trebuit taiate.
Cautam solutii unde nu trebuie avertizeaza guvernatorul, dupa ce mai multi ministri si politicieni au vorbit despre noi majorari de taxe si impozite: "Impozitarea muncii in continuare, marirea contributiilor sociale n-ar avea efectul sa aduca mai multe economii buget, ci sa micsoreze aceste venituri", a declarat Isarescu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Guvernatorul BNR a explicat ca in functie de politica bugetara adoptata se poate stimula munca, rigoarea in cheltuirea banului, si nu numai public, dar si privat, eficienta, productivitatea.
"Mi-aduc aminte ca in anii '90-'91 constrangerile bugetare tari erau un termen central in ceea ce priveste programele de redresare economica. Pare paradoxal, constrangerile bugetare tari, acelea ajuta economia", a spus Isarescu la dezbaterea "Romania 2010: constrangerile economico-financiare si imperativele sociale".
"Daca avem constrangeri bugetare slabe descurajam in continuare munca, nu avem cum sa iesim, nu se iese asa din recesiune, iar cresterea economica nu este un dat in jurul caruia se invart toate celelalte, ci este un rezultat", a mai spus Isarescu.
Guvernatorul a luat apararea firmelor si a criticat fiscalitatea din Romania
"Nu bazaie firmele, nu vorbesc aiurea, sunt exact pe subiect. Toate firmele se plang de nivelul exagerat al impozitarii. Fiscalitatea, parafiscalitatea, birocratia sunt enorme. La fel si descurajarea muncii", a spus Isarescu. El a aratat ca exista tentatia unei impozitari suplimentare a muncii.
In cadrul aceleiasi conferinte, oficialul a mai spus ca societatea romaneasca trebuie sa inteleaga ca "realitatea este cinica".
"Adevarul financiar poate fi cinic, nemilos, dar apare si tendinta cealalta, de a se vorbi ca imperativa despre nevoile sociale si sa nu se vorbeasca despre aspectul financiar. E foarte periculos acest aspect. Banii nu pica din cer. Banii adevarati nu pica din cer, nici nu apar din tiparnita asa cum cred unii", a spus Isarescu.
Mai mult, Mugur Isarescu considera ca patronii au dreptate atunci cand spun ca se sufoca din cauza birocratiei.
Oficialii BNR isi doresc, in schimb, ca autoritatile sa reduca in continuare cheltuielile si lasa de inteles ca legile prin care s-au majorat pensiile si salariile ori s-au acordat sute de ajutoare sociale ar trebui modificate.
Potrivit calculelor prezentate in perioada 2004 - 2008, economia a crescut cu 140%. In schimb, au crescut cu 180% si cheltuielile statului cu salariile, iar pensiile aproape ca s-au dublat. Cu alte cuvinte, guvernatii au rispit bani pe care nu-i aveau.
Numai din majorarile de pensii si salarii deficitul bugetar a crescut cu 5 procente
Acum, Mugur Isarescu este de parere ca nimeni n-ar mai trebui scutit de plata taxelor si a contributiilor sociale. Si considera ca ar trebui impozitate toate terenurile.
In fine, guvernatorul ii avertizeaza pe cei de la Ministerul de Finante ca risca sa nu mai aiba de unde sa se imprumute in curand, asa ca ar trebui sa inceapa sa taie cu adevarat din cheltuieli.
El le-a recomandat recent politicienilor care dau solutii in necunostinta de cauza, sa-si ia consilieri de aritmetica.
Cresterea economica pe baza de datorii nu este ceea ce trebuie sa faca Romania, spunea Isarescu in urma cu doua luni si jumatate.