Isarescu: Inflatia va fi de 8% anul acesta. Imi voi tine economiile in lei!


Ultimul update: Vineri 13 Aprilie 2012 13:22
Data publicarii: Luni 05 Iulie 2010 00:00
Categorie: Stiri Economice
Isarescu

Dupa cresterea TVA era de asteptat o modificare a proiectiilor BNR pentru inflatie. Iata ca guvernatorul Mugur Isarescu a anuntat ca acest indice va ajunge probabil la 8% pana la sfarsitul anului. Totodata acesta a spus ca are incredere in leu.

Seful Bancii Nationale a Romaniei a mentionat ca, desi nu este ultima proiectie a BNR, cifra a fost transmisa Fondului Monetar International, intrucat reprezinta un criteriu care trebuie indeplinit in cadrul acordului cu institutia financiara internationala.

Isarescu a adaugat ca spera ca rata inflatiei inregistrata la finele anului sa fie totusi mai mica decat cifra inscrisa in acordul cu FMI.

In conferinta de presa de luni, Isarescu a declarat ca are incredere in leu si, ca drept dovada, isi va mentine grosul economiilor in moneda romaneasca.

Guvernatorul a explicat ca atata timp cat veniturile sale principale sunt in lei, el va economisi tot in lei.

"Am vazut o informatie eronata, sunt nevoit sa o corectez: Nici guvernatorul nu mai are incredere in leu in timp ce-si tine economisirile in valuta. Am incredere in leu. Am tinut si voi tine grosul economisirilor in lei. Faptul ca acum nu mai am economisiri in lei este o decizie din motive familiale, a trebuit sa rambursez un credit in lei si practic nu mai am economisiri in moneda nationala. Lucrul pare minor, dar stiu cum se poate imflama populatia daca se contureaza o asemenea idee. Bineinteles ca veniturile mele principale fiind in lei, acolo voi si economisi in viitor", a spus Isarescu.

Potrivit declaratiei de avere, guvernatorul BNR a rambursat anticipat un credit de 580.280 lei.

Deocamdata, tinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual. Daca va fi modificata sau nu, vom vedea la inceputul lunii august, a spus Isarescu.

Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea tintei de inflatie pentru acest an stabilita in acordul stand-by incheiat cu Romania, de la 3,5% la 7,9%, dupa cresterea TVA la 24%.

Indicatorul numit inflatie arata evolutia preturilor de consum. In traducere, daca inflatia este de 8%, asta inseamna ca preturile au crescut in timpul acelei perioade aproximativ cu 8 procente.

O inflatie cat mai mica, inseamna totodata stabilitatea preturilor de consum.

Sursa: Pro TV

TVA-ul majorat aduce scumpiri in lant si o inflatie de doua ori mai mare
Consecintele unei TVA de 24%: scumpiri, saracie, somaj
Serviciile scumpe au crescut inflatia, dar alimentele s-au ieftinit
VIDEO PROTVPLUS.RO