Afla ce a discutat cu bancherii, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu
Guvernatorul BNR si sefii mai multor banci au discutat luni seara despre investitiile si expunerile marilor grupuri straine in Romania. Evenimentele economice recente au fost si ele tintite in cadrul dezbaterii.
A fost o intalnire consultativa. S-au discutat mai multe subiecte, atat impreuna cu toti bancherii, cat si in cadrul unor conversatii individuale, au spus surse citate de Mediafax.
Acestea au precizat ca la intalnire, organizata la invitatia guvernatorului BNR, au participat si banci mai mici, dar nu au fost prezente toate institutiile de credit cu activitati pe piata locala.
Sursele au afirmat ca s-a discutat despre intalnirea care va avea loc joi la Bruxelles intre principalele noua banci straine din Romania, FMI, BNR si CE, precum si despre testele de stres realizate la nivel european asupra a 91 de institutii de credit.
"S-a vorbit daca ar fi bine sau nu ca expunerile pe Romania sa fie reduse, iar unele banci au aratat ca vor sa continue sa se dezvolte. Nu s-a luat nicio decizie, au fost doar consultari. Au mai existat consultari despre evolutiile macroeconomice recente", au declarat sursele.
Isarescu l-a invitat la intalnirea cu bancile si pe ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, pentru a atinge subiectul expunerii bancilor in raport cu statul.
Ministerul Finantelor a anuntat, tot luni, ca vrea sa imprumute 400 milioane de euro de pe piata interna printr-o emisiune de titluri de stat, dupa ce in ultima perioada nu a mai reusit sa atraga finantari in lei la nivelul propus.
Principalele noua banci straine din Romania se vor intalni pe 22 iulie, la Bruxelles, cu reprezentanti ai FMI, BNR si CE pentru a patra evaluare a acordului incheiat in martie 2009 la Viena si, cel mai probabil, vor cere din nou reducerea expunerilor de pe piata locala.
Cele noua banci s-au mai intalnit in primavara acestui an la Atena pentru a aproba continuarea initiativei de la Viena. Acordurile au fost semnate de Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit, care detin 70% din piata din Romania.