Isarescu:Nu iesim din recesiune pe datorie!V-am tinut o lectie, ma scuzati!

×
Codul embed a fost copiat

Cresterea economica pe baza de datorii nu este ceea ce trebuie sa faca Romania. Este mesajul clar dat de Guvernatorul BNR intr-un moment tensionat, cand dinspre Guvern vin zvonuri alarmante despre eventuale cresteri ale taxelor si impozitelor.

Indirect, Guvernatorul BNR si-a aratat opozitia ferma fata de orice majorare de taxe sau impozite in acest moment. “Ne-a luat mai mult de trei ani de zile ca sa aducem inflatia acolo unde trebuie”, a spus Mugur Isarescu, dand de inteles ca modificarea TVA sau a cotei unice va crea dezechilibre foarte mari intr-un moment cand avem nevoie de stabilitate economica.

Cu reprezentantii Fondului Monetar, Banca Nationala nu a discutat politicile fiscale, ci doar pe cele monetare sau despre stabilitatea financiara si a sistemului bancar. Mugur Isarescu a refuzat in repetate randuri sa comenteze subiectul majorarii taxelor in mod direct, motivand ca este inca in curs de discutie si ca nu s-a luat inca o decizie.

Insa seful BNR a facut referiri, mai mult decat clare, despre pozitia Bancii Centrale in aceasta problema. “Din 2007, Romania tinde sa aiba 40% cheltuieli bugetare, iar veniturile sunt la 30%, asa nu putem sa continuam, e evident!” – a declarat oficialul, care a criticat politica de imprumuturi succesive de la banci, practicata de Guvern – “daca iti atingi o tinta de deficit bugetar cu arierate ale statului, eu cred ca este varianta cea mai proasta”.

Suntem intr-o situatie proasta, din punct de vedere economic. Guvernatorul a evitat un termen atat de radical: “Situatia este controlabila, dar suntem la un punct de cotitura, deci trebuie sa luam o decizie!”, a subliniat acesta.

Citește și
Masini
Cumperi masini din strainatate si le vinzi in Romania? Platesti si TVA

Momentul de optimism al lui Mugur Isarescu a fost in timpul prezentarii raportului pe inflatie – acesta a remarcat ca, desi la preturile administrate (gaze, caldura, electricitate), exista risc de crestere, la celelalte preturi BNR mizeaza pe un echilibru. “Mai credem si in noroc", a zambit Isarescu, spunand ca se bazeaza pe agricultura romaneasca si pe faptul ca aceasta ar putea sa consemneze in continuare "trei ani biblici buni", pentru a avea legume, fructe si produse de panificatie mai ieftine.

Iata cele mai important declaratii ale Guvernatorului BNR, Mugur Isarescu:

• Nu poti sustine situatia pensionarilor cand salariul mediu pe o familie care munceste este mai mic decat pensia medie. Asta este adevarul in Romania!

• Guvernele Romaniei trebuie sa fie politice. Nu cred intr-un guvern de tehnocrati. Deciziile trebuie asumate politic de catre oamenii care au mers in fata romanilor si au castigat voturile. Tehnocratii pot sa-si dea cu parerea, cel mult.

• Calitatea cheltuielor statului, este la fel de importanta ca si structura veniturilor. Sunt ingrijorat de calitatea dezbaterii publice. Nu stiu de ce continuam sa discutam pe non-teme.
Sunt mari incertitudini determinate atat de factori interni, cat si de factori externi. Uitati cat de greu este sa revii cu inflatia in interiorul tinte. Ne-a luat trei ani de zile.

• Nu se iese usor dintr-o politica prociclica. Iesirea cu politici anticiclice nu poate fi usoara. Bancile sunt prin excelenta prociclice, bineinteles ca daca au crescut salariile au dat credite de consum in nestire. Dar pentru ca statul este regulatorul economiei de piata, atunci politicile fiscale trebuie sa fie anticiclice. In perioade de crestere economica, statul trebuie sa-si opreasca implicarea.

• Nu am obsesia daca cresterea economica va fi cu plus sau cu minus. Imi pare rau ca va dezamagesc!

• Observam cu precarere din partea a doua a anului 2009, preturile la tutun si alcool au determinat si cea mai mare parte din majorarile de preturi. Daca am exclude produsele din tutun, ne-am apropia de rata inflatiei din Europa, asta ca sa vedeti de ce suntem relativ obsedati de fumat.

• Pe piata muncii, recesiunea si-a aratat nu numai coltii, ci si efectele de corectie. S-au temperat evident cresterile salariale. Oricum presiunile inflationiste venite de aici s-au atenuat sensibil, asa cum era de asteptat. Prognoza noastra nu este schimbata cu mult, fata de ce spuneam in ianuarie.

• Cursul a fost relativ stabil si ne ajuta! Volatilitatea scazuta in jurul unor niveluri pe care le consideram si acceptabile si sustenabile, are doua efecte benefice clare. Contribuie la recastigarea increderii. Si doi ne ajuta la anticiparea inflatiei.

• Vreau sa va explic nivelul inalt de incertitudine in care lucram inclusiv din cauza factorilor externi. In ultimele doua zile s-a dat cu pietre in bancile din Atena si am vazut cat de repede se schimba si cat de volatil este apetitul investitorilor straini. Leul nu a fost foarte afectat dar ati vazut ce s-a intamplat cu zlotul polonez, cu coroana ceha. Ce s-a intamplat si ce se intampla in Grecia nu este de dorit. Speram sa se redreseze rapid.

• Trebuie sa remarc un lucru, cat de repede se poate deteriora o situatie si riscul de contagiune. Noi ca tara suntem o economie in totalitate deschisa si miscarile de capitaluri pot sa deregleze o tara mai mare, dara-mi-te una mai mica, precum Romania. Situatia din Grecia ne ofera foarte multe invataminte.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Cat pierzi daca se majoreaza TVA si cota unica! Salariile scad cu 4%!
Cat pierzi daca se majoreaza TVA si cota unica! Salariile scad cu 4%!

In scenariul cel mai pesimist, in care TVA va ajunge 25%, toate produsele se vor scumpi diferentiat, insa in functie de capacitatea producatorilor sau importatorilor de a absorbi costurile suplimentare.

Cumperi masini din strainatate si le vinzi in Romania? Platesti si TVA
Cumperi masini din strainatate si le vinzi in Romania? Platesti si TVA

Faci afaceri cu autoturisme second-hand aduse din strainatate? Trebuie sa stii ca esti obligat sa platesti TVA la stat, daca vinzi masini de mai mult de 28.700 de euro (circa 118.000 de lei) pe an.

Cine este obligat sa plateasca TVA ca persoana fizica?
Cine este obligat sa plateasca TVA ca persoana fizica?

Vrei sa faci un ban in plus din inchirierea de apartamente sau vanzarea de masini second hand insa nu stii cand sa te opresti ca sa nu te trezesti ca esti obligat sa te intregistrezi ca platitor de TVA si sa trebuiasca sa dai statului 19% din venituri?

Recomandări
Senatorii și deputații își aleg astăzi noua conducere. Klaus Iohannis a anunțat că va nominaliza premierul după asta
Senatorii și deputații își aleg astăzi noua conducere. Klaus Iohannis a anunțat că va nominaliza premierul după asta

Deputații și senatorii se reunesc în această dimineață - în ședințe separate - pentru a-și alege noua conducere.

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Belgrad. Proteste față de liderii Serbiei, după tragedia din gara Novi Sad
Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Belgrad. Proteste față de liderii Serbiei, după tragedia din gara Novi Sad

Zeci de mii de persoane au manifestat duminică, la Belgrad, pentru a le cere liderilor sârbi să îşi asume responsabilităţile în dosarul prăbuşirii acoperişului gării din Novi Sad. 

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.