Isarescu: Politicienii sa-si ia consilieri de aritmetica!
BNR si-ar cheltui echivalentul rezervei de aur intr-un singur an, daca ar fi obligata sa acopere deficitul bugetului de asigurari sociale, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Numai deficitul bugetului de asigurari sociale este de trei miliarde de euro, adica toata rezerva de aur a Romaniei. Acest deficit este structural, nu temporar. Daca nu-l corectezi, va trebui sa platesti in fiecare an trei-patru-cinci miliarde euro, pentru ca va creste. Rezerva de aur ar ajunge un singur an", a spus Isarescu.
De ce nu poate BNR sa dea bani pentru pensiile romanilor
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Guvernatorul a tinut sa arate ca BNR-ului ii este interzis prin lege sa finanteze deficitul, concept inscris chiar in Tratatul Uniunii Europene, in care Romania este membru din 2007.
"Este straniu ca utilizarea rezervelor valutare in alte scopuri a fost propusa de niste parlamentari. (...) Partidele politice sa isi ia consilieri juridici, noi la BNR avem, si bineinteles un consilier financiar sau cel putin un consilier de aritmetica", a spus Isarescu.
Ce mai face cursul de schimb
Guvernatorul este linistit asupra nivelului cursului de schimb inregistrat in urma cu doua saptamani. Mugur Isarescu a spus ca valorile ridicate de atunci au "cam" reflectat fundamentele macroeconomice.
In ultimele trei sedinte ale lunii iunie, cursul de schimb a atins niveluri maxime istorice, culminand pe 30 iunie, cand a ajuns la 4,3688 lei/euro.
BNR nu finanteaza deficitul
Seful BNR a transmis un mesaj clar criticilor. Isarescu s-a intrebat de ce bancile comerciale din Romania stau sa se gandeasca daca finanteaza statul la 7%, desi dobanzile in piata sunt la 2%?
Astfel se demonstreaza ca, chiar daca BNR majoreaza lichiditatile, adica da bani bancilor, nu poate fi acuzata ca finanteaza indirect deficitul bugetar.