Irlanda cere ajutor Uniunii Europene si FMI pentru a evita falimentul


Ultimul update: Luni 08 Octombrie 2012 00:09
Data publicarii: Luni 22 Noiembrie 2010 00:00
Categorie: Stiri externe

Irlanda a capitulat si a cerut un ajutor financiar de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International pentru a evita falimentul.

Ar putea fi cea mai mare operatiune de salvare financiara din istorie, in valoare de pana la 120 de miliarde de euro. Si leul romanesc a avut de castigat pentru ca presiunile pe curs au scazut dupa ce vestea a mai linistit pietele internationale.

"Vreau sa asigur poporul irlandez ca ne asteapta un viitor mai bun. Guvernul a decis ca Irlanda va recurge la asistenta financiara din partea Uniunii Europene, o cerere pe care autoritatile europene au acceptat-o", a declarat Brian Cowen, premierul Irlandei.

In anii '90 Irlanda era numita "tigrul celtic" datorita cresterii economice rapide, in mare parte in sectorul constructiilor.

Criza imobiliara a prabusit insa preturile cu 50-60%, iar creditele neplatite au dus bancile intr-o situatie disperata. Guvernul a pompat pana acum 50 de miliarde de euro pentru a le salva, insa nu ajunge. Asa ca Irlanda va primi acum bani de la Uniunea Europeana si FMI, dar cu conditii care au provocat protestele irlandezilor.

"Guvernul trebuie sa creasca taxele si sa reduca cheltuielile pana la un nivel pe care ni-l putem permite", spune premierul.

O mare parte din banii pentru Irlanda vor fi imprumutati de Uniunea Europeana de pe pietele internationale. Iar daca si alte tari se vor "molipsi" de problema Irlandei si Greciei, lucrurile se pot complica si pentru statul roman, care peste trei zile vrea sa imprumute un miliard de euro.

"Daca insa criza din Irlanda persista si nu numai ca persista, ci se intinde si la alte tari din zona euro, intr-adevar nu este exclus sa vedem o crestere a costului de finantare a Romaniei", spune Nicoale Chidesciuc, analist financiar.

"Speculatorii, marii speculatori vor ataca probabil Portugalia, si se spune ca la inceputul anului viitor vor ataca Spania.", a declarat Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.

Deocamdata, leul are de castigat din salvarea Irlandei, dar extinderea problemelor si la alte tari are afecta tot continentul.

VIDEO PROTVPLUS.RO