Si-au dat mana pentru salvarea euro

13-10-2008 00:00

Reuniti intr-un summit extraordinar, sefii de state si guverne din zona euro s-au angajat sa nu lase nicio banca importata sa dea faliment. Bancile centrale din statele membre au pregatit sume imense pentru a preveni lipsa lichiditatilor.


Desi Marea Britanie nu foloseste moneda unica la masa de discutii a stat si Gordon Brown, fapt ce subliniaza importanta ralierii marilor puteri pentru a salva economia. Summitul a avut deja impact: bursele asiatice au deschis luni dimineata in crestere cu cateva procente.

Suntem intr-o situatie de urgenta: trebuie sa reformam un sistem financiar international, care are nevoie de ajutor.
Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei
O declaratie solemna si grava, dar cat se poate de potrivita dupa ce saptamana trecuta bursele din intreaga lume s-au cutremurat, inregistrand cele mai mari pierderi din istorie.

Intruniti la Palatul Elysee, sefii de stat din zona euro au semnat aseara un plan temporar de actiune. In fruntea listei sta garantarea imprumuturilor interbancare. Altfel spus, vor actiona exact in inima crizei.

De teama sa nu falimenteze, bancile nu se mai imprumuta intre ele, iar acest blocaj poate degenera dramatic dupa cum s-a vazut in ultimele saptamani.

O alta masura priveste injectiile de capital, altfel spus o nationalizare partiala a bancilor. Garantiile si lichiditatile oferite de stat nu sunt insa pomeni.

Nu cautam sa ii salvam pe bancheri. Noi lucram pentru Europa, pentru cetatenii sai, pentru consumatori si pentru intreprinderi.
Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogroup
Declaratiile facute tarziu in noapte, la Paris, au fost bine primite.

Masurile anuntate luni seara ar putea fi extinse la nivelul intregii Uniuni Europene in cadrul summitului de la mijlocul acestei saptamani.

Motiv de a rasufla usurati pentru vecinii nostri unguri, confruntati deja cu o situatie dificila din cauza deprecierii drastice a forintului si a deficitului bugetar record in spatiul UE. De altfel, Ungaria ar putea deveni prima tara membra UE care cere credit de la Fondul Monetar International.

La randul lor, britanicii au anuntat ca vor investi 37 de miliarde de lire sterline pentru consolidarea a trei banci importante: Royal Bank of Scotland, HBOS si Lloyds TSB.


VIDEO PROTVPLUS.RO