Europenii, clienti de aur: baga banii la "saltea"!

10-10-2008 00:00

Desi un nou val de panica a cuprins intreaga economie mondila, exista bunuri care se afla la mare cautare.


Aurul a fost intotdeauna o plasa de siguranta. In cazul unei crize financiare, a unei insecuritati economice sau politice, oamenii incep fie sa cumpere aur, fie sa il depoziteze in banci
Carsten Sommerfeld - director executiv Tradegate AG Bank

De la Londra, Paris si pana la Frankfurt, toate bursele din Europa s-au deschis si vineri pe rosu. In timp ce americanii se bucura de pretul scazut al carburantilor, nemtii isi schimba economiile pe metale pretioase, iar britanicii si francezii cumpara pe rupte seifuri ca sa-si tina banii acasa.

Astfel, in fiecare zi, o firma londoneza vinde cate opt seifuri. Clientii sunt fostii clienti ai bancilor. Peste Canalul Manecii, aceeasi situatie: vanzarile de seifuri castiga teren si in Paris. Astfel, in doar trei saptamani, cifra de afaceri a crescut cu 40 %.

La randul lor, nemtii schimba economiile pe metale pretioase. Presa germana titreaza mare "bazati-va pe aur", sfatuindu-i pe oameni sa apeleze la metalul pretios in timpuri grele pentru economie.

Asadar, nu este de mirare ca, in ciuda pretului ridicat, de peste 30 de dolari pentru un gram de metal pretios, vanzarile au explodat.

Criza a dat peste cap si moralul managerilor. In multe companii din centrul de afaceri La Defense, banala pauza de pranz a fost completata cu un serviciu religios, pentru angajatii care cer ajutorul proniei ceresti.


VIDEO PROTVPLUS.RO