Criza gazelor, departe de a-si gasi rezolvarea


Ultimul update: Marti 15 Mai 2012 04:58
Data publicarii: Joi 15 Ianuarie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice

UPDATE: Europa a intrat in a 9-a zi fara gaz de la rusi si, din pacate, situatia este departe de a se rezolva, in ciuda ofertei Moscovei de a gazdui un summit pe aceasta tema, la sfarsitul saptamanii.


Liderii europeni nu s-au aratat neaparat incantati de invitatie, dar ii vor trimite la Moscova pe comisarul comunitar pentru energie si pe unul dintre reprezentantii Cehiei, tara care detine presedintia Uniunii Europene.

Daca la nivel inalt inca se dezbate ideea unui summit al gazelor, pe teren situatia este mult mai clara. Prin punctele de control la care au acces monitorii europeni nu trece niciun centimetru cub de gaz.

Rusii sustin ca ei au deschis robinetul, dar ucrainienii spun ca fluxul de gaze n-are cum sa ajunga in cele 18 tari europene care l-au platit, pentru ca rusii nu asigura presiunea necesara. 

Asa ca speranta sta tot in intalnirea de sambata de la Moscova, dintre presedintii Medvedev si Iucenko. Asta, in cazul in care cele doua parti nu se supara iar una pe cealalta, pe seama europenilor. Intre timp, oamenii de rand ingheata in case, spitale sau scoli.

Rusii sustin ca Basescu impartaseste opinia Moscovei in criza gazelor.

Gazele rusesti sunt pe drum!
Kievul recunoaste ca blocheaza tranzitul gazului rusesc catre Europa
Un pas inainte, doi inapoi, in negocierile privind livrarea gazelor rusesti
VIDEO PROTVPLUS.RO