FMI: Cresterea TVA-ului, o masura ferma a Romaniei dupa decizia CC

29-06-2010 00:00


FMI

Autoritatile romane au aratat un angajament ferm fata de programul de imprumut incheiat cu FMI, prin identificarea rapida a unor masuri compensatorii dupa decizia CC, a declarat reprezentantul FMI, Tonny Lybek.

Consiliul Executiv al FMI se va intruni vineri, 2 iulie, pentru a discuta a patra revizuire a acordului stand-by incheiat cu Romania, in urma caruia ar putea fi eliberata cea de-a cincea transa, in valoare de circa 900 de milioane de euro.

In cazul unei decizii pozitive a board-ului, banii ar urma sa intre la rezerva BNR in doua zile lucratoare. Fondul a amanat reuniunea board-ului, programata initial pentru luni, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale unele dintre masurile de austeritate propuse de Guvern.

Guvernul a decis dupa ce instanta suprema a declarat neconstitutionala scaderea pensiilor cu 15% sa majoreze TVA de la 19% la 24%. Parlamentul a votat, marti, pentru eliminarea articolului care se refera la reducerea pensiilor din legea echilibrului bugetar, aceasta fiind astfel pusa in acord cu decizia Curtii Constitutionale.

Legea echilibrului bugetar ramane astfel axata in principal pe scaderea salariilor angajatilor din sectorul public cu 25%.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO