Fara FMI, cursul ar fi fost de 6 lei/euro, adica ar fi urcat cu 67%
Daca nu ar fi imprumutat cele 12 miliarde de euro de la FMI in primavara, romanii ar fi trebuit sa faca fata unui curs de pana la 6 lei pentru un euro, sustin oficialii BNR.
Practic, lipsa acordului ar fi insemnat o depreciere de pana la 67% pentru leu, de la un nivel de 3,6 lei/euro in toamna anului trecut. O astfel de depreciere ar fi facut aproape imposibila plata ratelor la creditele in valuta si ar fi scumpit toate produsele de import sau calculate in euro cu pana la 67%.
Estimarea privind impactul asupra cursului ii apartine lui Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isarescu.
"Daca nu exista acordul cu FMI, leul s-ar fi putut deprecia pana la 6 lei pentru un euro, intr-un interval de timp foarte scurt", a declarat Croitoru, la un seminar pe teme financiar-bancare organizat de Alpha Bank, BNR si Asociatia Romana a Bancilor.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Insa cu toate Romania a pierdut sansa de a primi a treia transa de la FMI pe anul 2009 deoarece Cabinetul Boc nu a depus in Parlament bugetul pe 2010.
In lipsa transei a treia de la FMI , care ar fi trebuit sa soseasca in luna decembrie, dar a fost amanata de izbucnirea crizei politice, Ministerul Finantelor s-a imprumutat cu 1,4 miliarde de euro de la bancile private.
Sursa: Gandul
Etichete: credite, euro, fmi, criza economica, imprumuturi, leu, curs valutar,
Dată publicare:
11-12-2009 00:00