Italia a iesit din recesiune in trimestrul III, cu o crestere a PIB de 0,6%


Ultimul update: Joi 22 Martie 2012 15:48
Data publicarii: Joi 10 Decembrie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice
criza economica

Italia a iesit din recesiune in trimestrul al treilea, cu o crestere a Produsului Intern Brut de 0,6% fata de cele trei luni precedente, sustinuta de cererea interna si exporturi.

Declinul anualizat al PIB-ului a fost de 4,6%, a anuntat institutul national de statistica ISTAT.

Productia industriala a crescut cu numai 0,5% in octombrie, cu mult sub asteptari, dupa un avans de 5,1% inregistrat in septembrie.

In Franta, productia industriala a scazut in octombrie cu 0,8% fata de luna anterioara, in Germania a avut loc un declin de 1,8%, iar in Marea Britanie a stagnat.

Cum sta situatia la noi?

In Romania este nevoie de reluarea creditarii la un nivel adecvat pentru revenirea consumului, care poate fi in continuare principalul motor de crestere economica, a declarat Lucian Croitoru, consilier personal al guvernatorului BNR.

Totusi, o crestere economica bazata pe consum realizat pe datorie, cum a avut Romania in ultimii ani, nu mai este o solutie viabila, avand in vedere si faptul ca investitorii straini devin tot mai sceptici in a finanta tarile care traiesc pe datorie. "Statele care traiesc pe datorie vor fi analizate de investitori daca nu isi schimba modelul economic spre exporturi nete", este de parere Valentin Lazea, economistul-sef al BNR. Iar pentru a stimula exporturile este nevoie de un leu devalorizat, considera acesta.

Sursa: zf.ro

Croitoru: Avem nevoie de reluarea creditarii pentru revenirea consumului
Somajul, la un nou record in noiembrie!
Romanii vad criza in roz! Nemotivat, spun expertii!
Somajul, la un nou record in noiembrie!
Romanii vad criza in roz! Nemotivat, spun expertii!
VIDEO PROTVPLUS.RO