„Spune-mi ce mănânci ca să-ți spun cine ești!". Gastronomia de la gust, la neuroștiința

×
Codul embed a fost copiat

Plăcerea gustului ține de neuroștiințe. Așa se explică de ce preferăm sarmalele, de exemplu.

Plăcerile culinare, ca și preferințele estetice, nu sunt atât de ușor de decodificat și cu atât mai puțin de controlat. Cu alte cuvinte, gastronomia e o chestiune de „gust", iar gusturile nu se discută... Ce sau cine decide dacă o mâncare este delicioasă? La prima vedere am putea crede că totul depinde de calitatea ingredientelor, de măiestria bucătarului, de aspectul farfuriei sau de ambianța mesei. Dar e mai complex de atât și ține de neuroștiințe.

„Psihologia gustului" a fost scrisă în 1825 de Brillat-Savarin. Deși avocat de profesie, el spune că alimentația înseamnă mai mult decât hrană și descrie plăcerea de a mânca drept elementul principal de socializare, care aduce oamenii împreună. Face chiar o paralelă între plăcerea culinară și dorința de aventură, în vremuri în care nu se vorbea despre psihologie: mâncarea influențează judecata și rațiunea!

Autorul susține că alimentele au impact asupra moralului, a spiritului, imaginației, gândirii și curajului. Faptul că am mâncat ne influențează comportamentul, dispoziția și deciziile în mod concret și greu de măsurat. Cu burta plină, caracterul se îmblânzește, judecata se înmoaie și devenim mai toleranți, cu alte cuvinte suntem alți oameni. Aforismul celebru rămas de la Brillat-Savarin este „spune-mi ce mănânci ca să-ți spun cine ești!"

În 2006 Gordon Shepherd propune termenul de neuro-gastronomie pentru ansamblul de mecanisme neurobiologice implicate în detectarea și aprecierea gustului unui aliment, dar și legătura acestuia cu comportamentul uman. Principiul de bază al neuro-gastronomiei e că savoarea nu vine din mâncare, ci din creier!

Citește și
alge
„Aurul verde al Mării Negre”. România aruncă anual mii de tone de alge care ar putea aduce profit

Al doilea principiu este multi-cauzalitatea: savoarea nu apare pasiv, pe măsură ce mestecăm și înghițim. Decizia dacă un produs e BUN sau RĂU este rezultatul unor procese complexe, care țin mai degrabă de psihologie decât de anatomie. Percepția gustului nu se face în gură, așa cum credem, ci retronazal, printr-un mecanism inconștient de "adulmecare", care combină gustul cu mirosul și duce informațiile direct în creier. O banală degustare culinară este de fapt o explozie de stimuli care „aprind" zone senzoriale și emoționale din creier.

Savoarea unui aliment este o chestiune de gust și miros, însă evaluarea poate fi influențată major de alte elemente colaterale, dar esențiale: aspectul farfuriei, preferințele persoanei în cauză, cât îți e de foame, starea de spirit, credințe și prejudecăți, amintiri... mai ales amintiri!

Acest proces complex trece neobservat, credem că totul se petrece în gură, când de fapt fiecare masă e o aventură, o călătorie în timp, o proiecție a sentimentelor neconștientizate, o descătușare a emoțiilor negate.

Alimentele înseamnă mai mult decât hrană, cu ajutorul lor aflăm lucruri despre noi- e o incursiune în cele mai intime cotloane ale ființei noastre. Cu mâncarea cunoști omul, nu întâmplător se spune că „nu putem fi prieteni până nu am mâncat o dată împreună"! 

Articol recomandat de sport.ro
Ofertă fabuloasă: arabii vor să cumpere un club uriaș pentru 10.000.000.000€
Ofertă fabuloasă: arabii vor să cumpere un club uriaș pentru 10.000.000.000€
Citește și...
Val de angajări înainte de Crăciun: muncă intensă și bonusuri pentru sezonierii din retail, gastronomie și turism
Val de angajări înainte de Crăciun: muncă intensă și bonusuri pentru sezonierii din retail, gastronomie și turism

Curând vom intra în luna cadourilor aşa că proprietarii de magazine, inclusiv on-line fac angajări pentru cea mai aglomerata perioada din an.

„Aurul verde al Mării Negre”. România aruncă anual mii de tone de alge care ar putea aduce profit
„Aurul verde al Mării Negre”. România aruncă anual mii de tone de alge care ar putea aduce profit

România aruncă anual peste 6.000 de tone de alge care ajung să putrezească pe plaje în loc să le folosim ca alții, în industria cosmetică, gastronomie și agricultură.

Bologna – ghid complet de călătorie. Atracții turistice, gastronomie, universitate și experiențe culturale în Italia
Bologna – ghid complet de călătorie. Atracții turistice, gastronomie, universitate și experiențe culturale în Italia

Bologna, unul dintre cele mai vibrante orașe ale Italiei, îmbină perfect farmecul medieval cu energia unui centru universitar renumit. Orașul oferă vizitatorilor o incursiune captivantă în inima regiunii Emilia-Romagna.

Strasbourg – oraș istoric și cultural în Alsacia, Franța. Atracții turistice, gastronomie și experiențe locale
Strasbourg – oraș istoric și cultural în Alsacia, Franța. Atracții turistice, gastronomie și experiențe locale

Strasbourg, situat în inima regiunii Alsacia din Franța, îmbină farmecul istoric cu eleganța modernă.

Lyon – ghid complet de călătorie: atracții turistice, gastronomie, muzeele și experiențe culturale în Franța
Lyon – ghid complet de călătorie: atracții turistice, gastronomie, muzeele și experiențe culturale în Franța

Lyon, capitala gastronomiei franceze, te cucerește prin farmecul său istoric, muzeele fascinante și atmosfera vibrantă. Descoperă un oraș plin de cultură, artă și experiențe autentice în inima Franței.

Recomandări
Moțiunea simplă împotriva ministrului Mediului a trecut cu votul aliaților PSD. 74 de voturi pentru, 43 contra și o abținere
Moțiunea simplă împotriva ministrului Mediului a trecut cu votul aliaților PSD. 74 de voturi pentru, 43 contra și o abținere

Senatul a votat luni moţiunea simplă AUR intitulată „Prahova sub asediu. Peste 100.000 de români condamnaţi la sete şi boală sub privirea complice a ministrei mediului, Diana Buzoianu”. Moțiunea a trecut cu votul aliaților de guvernare de la PSD.

Negociatorii americani s-au lovit de refuzul lui Zelenski în noile negocieri. Cu ce tot insistă SUA asupra Ucrainei
Negociatorii americani s-au lovit de refuzul lui Zelenski în noile negocieri. Cu ce tot insistă SUA asupra Ucrainei

Volodimir Zelenski şi trimişii americani negociază luni la Berlin, pentru a doua zi consecutiv, Kievul sperând să convingă Washingtonul că trebuie să intervină un armistiţiu în Ucraina fără concesii teritoriale prealabile faţă de Rusia.

Vremea se strică înainte de Crăciun. Meteorologii anunță ploi și temperaturi scăzute de sărbatori
Vremea se strică înainte de Crăciun. Meteorologii anunță ploi și temperaturi scăzute de sărbatori

Regimul termic va avea un trend ascendent în cursul acestei săptămâni, în aproape toată ţara, cu valori termice maxime ce se vor oscila în jurul a 13-14 grade.