Un pahar de vin pe zi este prea mult. Medicii trag un semnal de alarmă privind consumul de alcool
Dacă aveți hipertensiune, un pahar de vin pe zi este prea mult. Asta pentru că medicamentele nu mai pot regla tensiunea arterială.
Inima se mărește și apare oboseală la eforturi minime, din cauza consumului regulat de alcool.
Dacă aveți deja hipertensiune arterială, alcoolul distruge efectele terapeutice ale medicamentelor anti-hipertensive.
Când bem un pahar de vin, alcoolul conținut, adică 11%, ajunge în opt minute în creier. Ne explică motivul acestei viteze excepționale un expert în biochimie:
Dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Din momentul în care am luat prima gură de băutură alcoolică, primele molecule de alcool ajung la creier în maxim opt minute. Alcoolul ,apa, dioxidul de carbon, drogurile se absorb direct din stomac, nu ajung niciodată în intestin. Stomacul este semi-permeabil pentru aceste categorii de substanțe. Ca dovadă, dacă ne doare capul și luăm o pastilă durerea trece în 15 minute”.
Alcool constant. O parte dintre noi reacționează la consumul de alcool cu inima. Muşchiul cardiac devine subțire. Inima nu mai pompează bine.
Iulian Călin, medic primar cardiolog: „Inima se dilată foarte mult, se bombează, nu mai are forță de contracție și oamenii obosesc la eforturi minime, ușoare. Ajung cu stază, adică cu apă care se oprește în sistemul venos periferic și picioare umflate, cum e un pacient cu insuficiență cardiacă. Avem voie să consumăm alcool - 120-130 de grame de alcool pe săptămână - daca ești bărbat - și vreo 70 de grame dacă ești femeie, asta înseamnă o sticlă de vin”.
O sticlă de vin, dar consumată pe tot parcursul săptămânii - ar fi limita de siguranță. Dacă aveți însă hipertensiune, e mult.
Iulian Călin, medic primar cardiolog: „Pacienții care iau un tratament de tensiune arterială și este controlată, dacă consumă alcool nu reușim să îi controlăm corect cu tratamentul. De asta le recomandăm să evite consumul de alcool”.
Peste 7.000.000 de români au hipertensiune.