Câte calorii au micii. Doctor Mihaela Bilic: „Cei de porc sunt mai dietetici”
Câte minute să țin friptura pe grătar? Depinde de grosimea bucății de carne. Cum sărbătorim ziua de 1 mai? Cu un grătar la iarbă verde.
Electric sau cu lemne, nu contează, important este să fie fum și miros apetisant. Ca să obținem un grătar perfect, pe lâgă calitatea și prospețimea cărnii, elementul esențial este temperatura: aproximativ 140 grade, iar căldura trebuie să fie uniformă, intensă și rapidă.
Aveți grijă să tamponați cu un șervețel suprafața cărnii înainte de a o pune pe grătar. Umiditatea crescută blochează rumenirea, iar prezența apei pe suprafața cărnii prelungește timpul de gătire.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Un alt amănunt important - carnea pregătită pentru grătar trebuie să fie la temperatura ambiantă, nu abia scoasă de la frigider, altfel riscați ca ea să rămână crudă la interior atunci când e gătită. Un grătar reușit înseamnă carne frumos rumenită, dar în niciun caz arsă.
Ca să evitați formarea de compuși toxici, iată câteva recomandări - evitați contactul direct între flacără și alimente, gătitul trebuie să fie făcut pe baza căldurii indirecte, nu a flăcării. Temperatura nu trebuie să depășească 220 grade, deci plasați grătarul la măcar 10 centimetri distanță de jar sau de cărbuni.
Nu lăsați grăsimea care picură din carne să ia foc. Fumul care se degajă duce la formarea unor compuși nocivi pentru sănătate.
Gătiți carnea lent, pe foc mediu, pentru a evita carbonizarea și îndepărtați eventualele bucăți care sunt prea rumenite sau arse.
Care este timpul de gătire
Socotiți cinci minute pe fiecare parte pentru friptura la grătar cu grosimea de un centimetru, opt minute pentru cea cu grosime de doi centimetrim și zece minute pe fiecare parte pentru bucățile cu grosime de trei centimetri.
Un timp de gătit prelungit coagulează excesiv proteinele, iar carnea va deveni tare și greu de mestecat. Alegeți varianta „gătit mediu” și lăsați friptura să se odihnească câteva minute înainte de a o consuma.
Nu în ultimul rând, folosiți pentru grătar bucăți împănate. Grăsimea frăgezește și dă gust fripturii. De unde și vorba „nu e pasăre ca porcul”, cea mai bună e ceafa la grătar.
Puteți să marinați în prealabil bucățile de carne, mediul acid și grăsimea din marinadă fac proteinele mai ușor de digerat și le protejează de flacără. Puneți sare pe carne abia după ce ați luat-o de pe foc, în felul acesta va rămâne moale și suculentă.
Micii
Care sunt criteriile pentru micii de calitate? Să nu aibă gust puternic de usturoi, să fie cu puțină grăsime și bicarbonat și să nu cadă greu la digestie, să nu dea arsuri și nici să nu-ți rămână pe gât un gust de mici persistent.
„Toate popoarele au preparate din carne tocată, dar mici că ai noștri nu există nicăieri, indiferent că alegeți amestecul din porc, vită sau oaie”, spune doctor Mihaela Bilic.
Cum vedeți că au grăsime în exces? După cum se comportă la gătit. Dacă scad prea tare ca volum, adică „se topesc”, nu e semn bun.
Cât despre calorii, variază între 220-260cal/100g. Cei de porc sunt mai dietetici. Porția corectă variază între două și șase bucăți, fiecare după cât îl ține cureaua.