Sistemul venos și tiroida se măresc în timpul sarcinii și există posibilitatea să nu își revină. Explicațiile medicilor
În cele 9 luni de sarcină, sistemul venos la mamei se mărește de 6 ori și tiroida se mărește de 3 ori. După naștere, există posibilitatea ca aceste organe să nu își revină.
Durerea pelvină, aparent fără nicio cauză - poate proveni de la venele din abdomenul inferior. Mărite în volum, ele dau disconfort în toată zona.
Durerea pelvină se accentuează dacă stați mult în picioare, înaintea menstruației, dar și la contact intim dacă ați avut o sarcină. În cele 9 luni, sistemul venos se mărește de 6 ori. După sarcină, de multe ori venele din pelvis nu își revin la diametrul inițial.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Florin Bloj, medic radiologie intervențională: „Dacă sunt mai mari, sângele vine, valvele care sunt în vena ovariană stânga care se varsă în vena renala stânga nu mai funcționează și atunci sângele cade înapoi și stă și băltește”.
Apare disconfortul cronic. Ecografia de pelvis măsoară diametrul venelor ovariene. Sunt mai mari de 5 mm, vorbim despre vene așa numite varicoase. Se tratează prin radiologie intervențională.
Florin Bloj, medic radiologie intervențională: „Se injectează un alcool sub formă de spumă care are un rol iritant. În felul acesta îi micșorăm lumenul, micșorându-i lumenul automat scade viteza sângelui. E o producedură efectuată în anestezie locală. Se duc simptomele”.
În sarcină, un alt organ își mărește dimensiunile mult. Sarcina este una dintre cele mai vulnerabile perioade pentru tiroidă. Se termină sarcina și această glandă poate să nu își revină la dimensiunile inițiale.
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Femeia ia mai multe kilograme, în primele 18 săptămâni, tiroida fătului nu funcționeazăși crește nivelul de sânge. Și atunci tiroida mamei se mărește ca să dea hormoni tiroidieni și mamei și copilului”.
Tiroida se evaluează de către endocrinolog înainte de sarcină și în timpul acesteia. După naștere, tiroida trebuie verificată prin ecografie și prin analize de sânge la 3, 6 și la 12 luni. La 3 luni după naștere, statistic, se declanșează cele mai multe tiroidite autoimune.
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine, femeie insarcinata, tiroida,
Dată publicare:
26-02-2024 08:31