Câtă ciocolată trebuie să mâncăm pe zi și cum alegem cel mai sănătos sortiment. Explicații la Doctor de Bine
Indiferent de sortimentul care vă place, țineți cont că porția corectă de ciocolată este de 20 g.
Iubim necondiționat gustul dulce, iar ciocolata este reprezentantul premium la categoria deserturi. Este un produs adresat plăcerii, care are beneficii nutriționale multiple.
Povestea ciocolatei a debutat acum 3.000 de ani, când civilizația Maya a început să cultive arborele de cacao. În Europa, devine cunoscut abia în secolul 18 când botanistul Karl von Linne îl numește „Theobroma cacao" adică băutura zeilor. Tot el spune că bobul de cacao este un fenomen unic al naturii, nu există atâtea calități reunite într-un fruct atât de mic.
Autoritatea europeană de securitate alimentară confirmă aceste calități și decide că o doză de 10 g de ciocolată neagră consumată în fiecare zi contribuie la circulația normală a sângelui.
Cine e responsabil de acest miracol?
Polifenolii, substanțe de origine vegetală cu acțiuni benefice pentru organism. De subliniat că există polifenoli în ceaiul verde, în bobul de cafea, în vinul roșu, în curcuma, în fructele de pădure, în legumele crucifere și lista ar putea continua. Însă, niciun flavonoid nu a obținut recunoașterea oficială a efectului benefic pentru sănătate, în afară de bobul de cacao. Iar cacao înseamnă ciocolată, cu o condiție: în lista de ingrediente de pe etichetă să avem mai multă masă de cacao decât zahăr.
La prima vedere suntem tentați să spunem că ciocolata este un produs dulce. Însă, ciocolata adevărată conține mai multă grăsime decât zahăr, pentru că bobul de cacao are 50-60% unt de cacao, 12% fibre, multe minerale și amine cu efect antidepresiv, care produc stare de bine. Un singur pătrățel de ciocolată neagră cu 70% cacao conține de două ori mai mulți antioxidanți decât un pahar de vin roșu și are efect afrodisiac. Ciocolata ne oferă protecție împotriva bolilor și a îmbătrânirii, ne induce o stare de liniște și relaxare și în același timp ne trezește simțurile.
Cum alegem ciocolata?
Cu cât este mai neagră cu atât are mai multă cacao și mai multe beneficii pentru sănătate, dar și mai multă grăsime, deci calorii. Untul de cacao conține de două ori mai multe calorii decât zahărul, nu vă mirați dacă în ciocolata neagră avem 660 cal/100 g față de ciocolata cu lapte, care are doar 550.
Ciocolata albă nu are masă de cacao, în schimb conține unt de cacao din plin și, deși nu pare, este mai bogată în calorii decât ciocolata cu lapte. Indiferent de sortimentul care vă place, țineți cont că porția corectă de ciocolată este de 20 g, adică 2 pătrățele.
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine, sanatate, ciocolata, myimpact,
Dată publicare:
16-02-2024 08:14