Sarmalele, vedetele meselor de sărbători, sunt sănătoase și, totodată, dietetice. Recomandările Mihaelei Bilic
Nu putem vorbi de Crăciun fără o oală sarmale. Pe cât sunt de laborioase și greu de preparat, pe atât sunt de gustoase și sănătoase.
Chiar dacă originea lor este undeva în Balcani, noi le-am ridicat la rang de produs tradițional românesc.
Sarmalele sunt un fel de mâncare complet, care aduce împreună cele trei categorii principale de nutrienți: proteine și grăsimi din carne, carbohidrați din orez și multă varză, adică legume.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Singura recomandare e să alegem carne slabă pentru tocat (pulpă de porc) și să le fierbem în borș/zeamă de varză/suc de roșii, nu în ulei. Atenție și la cantitatea de costiță/slănină cu care împănăm oala. De dorit să fie gătite în abur, nu în grăsime.
Ce sunt sarmalele? Un amestec echilibrat de carne tocată, varză murată și orez, totul fiert înăbușit sau gătit la cuptor. Adică sănătos și dietetic, dacă am fost zgârciți cu grăsimea.
Adăugați efectul probiotic din varza fermentată în saramură și accelerarea metabolismului produsă de ardeiul iute.
Plus avantajul că, odată gătite, pot fi consumate în zilele ce vor urma. Sunt chiar mai bune odată cu trecerea timpului. Porția corectă este de 3-4 bucăți, iar dacă adăugați un pic de smântână și câteva linguri de mămăligă obțineți o masă sățioasă.
Haideți să lăudăm un pic și mămăliga. Mălaiul face parte din categoria glucidelor lente, conține amidon și ține de foame 3-4 ore.
Într-o farfurie ideală, mămăliga ocupă 1/4 din suprafață. Este garnitura perfectă pentru tochitură, pește, brânză și sarmale. Este o alternativă sănătoasă la pâine, nu conține gluten, dar îngrașă la fel. O felie de mămăligă este echivalentă cu o felie de pâine și are 70-80 de calorii.
Mămăliga face bine la piele și la vedere, iar conținutul mare de fibre o recomandă pentru problemele de tranzit intestinal.
Știați că o alimentație bogată în porumb crește sexualitatea și libidoul? Iar boabele de porumb conțin steroli vegetali, substanțe cu efect pozitiv asupra nivelului de colesterol din sânge.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: dieta, doctor, mihaela bilic, sarmale,
Dată publicare:
21-12-2022 08:42