Reguli pentru o cură de detoxifiere corectă. Ce alimente de zi cu zi trebuie să eliminăm
Ce înseamnă Detox? O piele mai luminoasă, somn profund și odihnitor, stare de spirit optimistă, tonus fizic și siluetă îmbunătățite. Cu alte cuvinte veți fi în formă maximă!
Cum se face detoxifierea? În mod natural și automat, fără să ne batem noi capul cu asta. Organismul este dotat cu un sistem Detox performant, constituit din piele, rinichi, ficat și plămâni. Aceste organe elimină și neutralizează produșii toxici și nocivi proveniți din exterior sau rezultați din metabolismul intern.
Curele Detox sunt un mit? Nu neapărat! Se pornește de la ideea că procesul de digestie și metabolizare a nutrienților consumă peste 70% din energia zilnică și supune organismul la un efort susținut. Spirala pozitivă a curei Detox înseamnă că mâncăm mai puțin și câștigăm mai mult- cu mâncare puțină scade cantitatea de toxine din organism și crește randamentul la detoxifiere.
Care sunt obiectivele unei cure Detox? Să creștem eficiența rinichilor de a elimina toxine, deci să ne hidratam din plin; beți multa apă ceai verde și infuzii de plante; apa călduță cu zeamă de lămâie este și ea de ajutor.
Să protejăm ficatul de un efort prea mare legat de digestie și metabolizare; eliminați alcoolul și zahărul, ele sunt procesate exclusiv în ficat; eliminați produsele bogate în grăsime, prăjelile, brânzeturile, mezelurile, tocăturile și afumăturile-obosesc ficatul.
Să aveți grijă și de piele, prin transpirație se elimină o parte din toxine; tratamentele corporale locale și exercițiile fizice regulate îmbunătățesc circulația, ameliorează celulita și au efect detox.
Nu în ultimul rând renunțați la fumat, țigara este un concentrat de produși toxici.
Reguli pentru un Detox sănătos:
- mâncați puțin și rar, luați o pauză de la mâncare, e cea mai simplă și sigură metodă de detoxifiere; multă apă și maximum 2 mese/zi, asta-i rețeta
- consumați multe legume proaspete sau gătite; au multe minerale și vitamine, apă și fibre și sunt ușor de digerat; ciorba este alimentul Detox prin definiție
- atenție la fructele în exces, mai ales când sunt transformate în suc; fructoza obosește ficatul și nu hrănește organismal
- nu uitați de alimentele fermentate cu efect probiotic; iaurtul, borșul sau murăturile conțin bacterii benefice ce echilibrează flora intestinală și cresc imunitatea
- la capitolul proteine alegeți pește în loc de carne, e ușor de digerat și conține grăsimi esențiale omega 3
- folosiți plante aromatice și condimente precum ardeiul iute, usturoiul sau ghimbirul.
Ca un ultim sfat, dormiți 6-8 ore pe noapte, somnul profund și odihnitor contribuie la refacerea organismului.