Privitul ecranelor determină hernia de disc. Cum se repară leziunile din interior, fără operație. Când e utilă kinetoterapia
Hernia de disc cervicală este o afecțiune pe care o provocăm chiar noi... în fața ecranelor. Vedem cum poate fi rezolvată nechirurgical.
Ne plac ecranele. Însă, în fața lor, mărim de cinci ori presiunea pe discurile dintre vertebre. Hernia de disc cervicală este, astfel, o afecțiune asociată cu utilizarea prelungită a ecranelor.
Îndoiți în fața ecranului – fie că vorbim despre telefon, laptop sau televizor – discurile dintre vertebrele de la gât sunt supuse unei presiuni neobișnuit de mari. Problema este că nu petrecem doar cinci minute în această poziție. Stăm mai mult de opt ore. Ce înseamnă acest lucru pentru structurile gâtului?
Stresul mecanic prelungit afectează discurile dintre vertebre. Vertebrele sunt oasele coloanei, iar discurile intervertebrale sunt structurile dintre ele. Discul este ca o pernuță, umplută cu o substanță gelatinoasă. Sub presiune, peretele discului se poate deforma și ceda.
La început, apare protruzia de disc. Discul se deplasează și vine în contact cu rădăcina nervoasă. Atunci vorbim despre hernie de disc. Conflictul mecanic este însoțit de un conflict chimic, care intensifică durerea.
Dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie intervențională: „Există și conflictul mecanic, și cel chimic, pentru că peretele discului devine tot mai permeabil, iar substanța gelatinoasă din interior acționează ca un acid pe rădăcina nervului. Provoacă inflamație și iritație.”
80% dintre herniile de disc nu sunt severe, adică nu necesită intervenție neurochirurgicală. Totuși, sunt foarte dureroase.
Acestea pot fi „reparate” din interior.
Dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie intervențională: „Ajungem în discuri navigând direct de la nivelul pielii, sub control imagistic. Conducem un ac foarte fin în discul afectat sau în discurile afectate. Acest ac ajunge până în mijlocul discului, iar fie aspirăm și extragem o parte din nucleul pulpos, fie introducem un gel special care umple discul, îl vulcanizează pe interior și îi reduce volumul. Pe măsură ce discul își reduce volumul, nu mai vine în contact cu rădăcinile nervoase, nu le mai irită, iar inflamația și durerea locală dispar.”
Durerea dispare, la fel și contractura musculară. De-abia acum kinetoterapia devine utilă. Aceasta ajută la menținerea mușchilor gâtului într-o poziție normală. Contează însă și mersul pe jos, zilnic.
Acest tip de activitate antrenează corect mușchii paravertebrali – mușchii care urmăresc coloana vertebrală. Este vital să îi mențineți în formă.