Patru principii alimentare care înseamnă, de fapt, o alimentație sănătoasă
Cu toții ne dorim să mâncăm sănătos, este o metodă prin care sperăm să eliminăm tot răul din viața noastră. Însă când spunem „alimentație sănătoasă”, fiecare persoană se gândește la altceva.
Unii presupun că ar trebui să fie dietetică, adică săracă în grăsimi, alții că ar trebui să fie vegetariană sau fără E-uri și conservanți. Pentru mulți a mânca sănătos înseamnă fără carbohidrați, adică un fel de cură de slăbire. Tot sănătos poate părea și conceptul de crudivorism (nepreparat termic), dietele vegane și vegetariene sau produsele bio/ecologice.
Interesant este că orice dietă care presupune moderație și diversitate este sănătoasă. Iată 4 principii pe care se poate clădi o alimentație sănătoasă:
Alegeri 2024
09:09
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
09:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
08:56
Alegeri prezidențiale. Candidați sancționați pentru propagandă electorală. Câte amenzi a dat MAI
08:30
Ludovic Orban: Există o dezinformare în ceea ce priveşte retragerea mea din cursa pentru prezidenţiale
1.Sănătos= Echilibrat
Un preparat sănătos ar trebui să respecte procentele de macronutrienti dintr-o farfurie ideală: 50% legume, 25% proteine, 25% carbohidrați. Exemple de mâncăruri echilibrate: pește la cuptor/la grătar cu piure de cartofi sau orez și legume, friptură cu garnitură și murături, tocănițe, sarmale, sandvișuri însoțite de o salată, ciorbe. Se poate constata că toată mâncarea gătită e sănătoasă, cu condiția să nu exagerăm cu prăjeala și sosurile grase.
2.Sănătos= De slăbit
Curele de slăbire exclud carbohidrații și se bazează pe asocierea proteine-legume. Chiar dacă multe persoane nu recunosc, făinoasele sunt cel mai des eliminate din farfurie din grijă pentru siluetă. Exemple de mâncăruri de slăbit: carne sau pește la grătar cu salată sau legume, salată cu ton, varză cu carne, mâncare de mazăre sau fasole verde cu pui etc.
Chiar dacă eliminați pâinea și făinoasele, consumați de 2 ori pe săptămână leguminoase (fasole boabe mazăre linte naut) și oleaginoase (nuci alune semințe).
3.Sănătos= Dietetic
Aici sunt incluse toate preparatele cu conținut redus de grăsime și în special cu conținut redus de grăsimi animale (unt, slănină). Tehnicile de gătit exclud prăjeala și inclusiv uleiul vegetal e redus drastic. Exemple de mâncăruri dietetice: carne cu legume la cuptor, chiftele făcute la cuptor, paste și budincă de macaroane, pește cu legume la abur, produse lactate și cereale, supă cremă de legume etc. Când vine vorba de mâncat dietetic, legumele sunt de bază în meniu.
4.Sănătos=Etichetă curată
Un produs cu puține ingrediente pe etichetă este mai sănătos. Mâncarea procesată și ambalată are rareori o etichetă curată. Folosirea de către producători a sosurilor și sub-ingredientelor gata preparate duce în final la o etichetă foarte încărcată. O simplă maioneză sau pâinea folosită la un sandviș pot avea zeci de ingrediente. A prepara mâncarea pornind de la ingrediente cat mai simple, ideal locale și de sezon, are ca rezultat obținerea produse superioare calitativ și nutritiv.
Nu în ultimul rând, mâncați diversificat! Indiferent care sunt principiile alimentare după care vă ghidați, "sănătos" înseamnă să aveți în meniu minimum 15 ingrediente diferite zilnic.