Părinții trebuie să filmeze crizele de epilepsie ale copiilor. De ce recomandă medicii asta
Învăţătoarea poate avea un rol deosebit de important când vine vorba de a identifica o criză de epilepsie la copii, chiar dacă semnele nu sunt grave.
Dacă elevul îşi întrerupe brusc vorbirea, fără niciun motiv, preţ de câteva clipe, poate fi semnul acestei afecţiuni grave. Întreruperile apar de mai multe ori în decursul unei zile, iar părinţii le pot trece cu vederea.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Invitată în emisiunea ”Doctor de bine”, realizată de Liliana Curea și difuzată pe www.stirileprotv.ro, prof. dr. Dana Craiu, medic primar neurologie pediatrică, a explicat cum se poate depista timpuriu epilepsia la copii și ce trebuie să facă părinții aflați în această situație.
Liliana Curea: Ce înseamnă că se oprește din activitate?
Prof. dr. Dana Craiu, medic primar neurologie pediatrică: „Sunt absențele tipice ale copilului. Pur şi simplu, când vorbeşte, se opreşte pentru câteva secunde, şi apoi reia vorbirea. Oamenii nu ştiu că asta e tot epilepsie, pentru că majoritatea consideră epilepsie doar crizele acelea tonico-clonice. E un sindrom cu crize multe, în fiecare zi face foarte multe. Părinţii consideră că cel mic e neatent sau îi ignoră, sau stă pe gânduri. Şi cum se întâmplă ca adesea copiii să facă "surzenie selectivă'' la vocea părinţilor, părinţii nu iau în seamă aceste lucruri, dar învăţătorul da. Copilul trebuie să răspundă la lecţii şi este complet neobişnuit când se întâmplă aceste opriri, deci învăţătorul este cel care îşi dă seama primul de cele mai multe ori.”
Liliana Curea: Se pot întâmpla şi de mai multe ori pe zi?
Prof. dr. Dana Craiu: „Da!''
Iar în cazul unei crize cel mai important este să protejezi persoana, astfel încât în cădere să nu se lovească. Nu trebuie ciupită, lovită, sau stropită cu lichide, pentru că aceste lucruri nu ajută la nimic. Şi deşi poate părea ciudat, doctorii cer ca părintele să filmeze criza respectiva.
Prof. dr. Dana Craiu, medic primar neurologie pediatrică: „E foarte important să măsori timpul. Ce îi învăţăm noi pe părinţi este să scoată telefonul şi să-i dea drumul pe filmare, ajutându-ne pe noi să înţelegem ce se întâmplă în criză. Pentru că aşa putem pune diagnosticul corect şi evident putem da tratamentul corect.
(...)
Creierul opreşte singur o criză. Trebuie doar să protejezi omul respectiv. Mulţi îl muşcă de deget, îl pălmuiesc. Nu faceţi acest lucru, dragi părinţi. Răniţi copilul şi nu opriti criza.''
Toate informaţiile despre diagnosticarea şi tratamentul epilepsiei, de la ora 11:00 pe stirileprotv în emisiunea ''Doctor de bine'' prezentată de Liliana Curea.