Oul are putere sațiogenă maximă și este extrem de benefic pentru sănătate. Iată ce conține

×
Codul embed a fost copiat

Când spunem Paște ne gândim la ouă roșii. Iată cat sunt de valoroase pentru sănătate. Oul este o esență de nutrienți, un aliment de top cu valoare nutritivă crescută, preț abordabil și puține calorii.

Deși e mic ca volum, oul are putere sațiogenă maximă, adică ține de foame mult timp.

În ou avem proteine etalon, proteine de înaltă calitate, cu coeficient crescut de utilizare pentru sinteza de țesuturi noi. Dacă considerăm cifra 100 indicele maxim de utilizare al proteinelor, oul are valoare biologică de 93,7%, urmează laptele cu 84,5%, peștele cu 76% și carnea de vită cu 74,3%.

Un ou de aproximativ 50-60g conține:

- 80cal repartizate astfel: 65 calorii în gălbenuș și 15 calorii în albuș;

Citește și
sarmale
Sarmalele, preparatul nelipsit de pe masa de Crăciun. Beneficiile nutritive și probiotice ale rețetei tradiționale

-6,3g proteine, 60% prezente în albuș și reprezentate în principal de albumină;

-5,3g grăsimi prezente exclusiv în gălbenuș, din care 2g acizi grași saturați și 200mg colesterol;

-0,5g glucide și 0g fibre;

-vitamina A și D (prezente exclusiv în galbenuș) și tot grupul de vit B (inclusiv B12 și acid folic);

-minerale din belșug- zinc, fosfor, fier, seleniu, magneziu.

În gălbenuș există carotenoizi, pigmenți de culoare portocalie cu efect antioxidant, care protejează sănătatea ochilor. Dacă găina mănâncă iarbă și semințe de in, în gălbenuș vor fi prezenți și acizi grași esențiali Omega 3. Un ou acoperă 30% din doza zilnică de Omega 3.

Cel mai ușor de digerat este oul fiert moale, care are albușul complet coagulat, iar gălbenușul cleios. Proteinele din albuș au maximum de digestie cum când sunt gătite, în schimb proteinele din gălbenuș se digeră mai greu dacă oul este fiert tare. Contrar părerii generale, oul nu cade greu la ficat- probleme au doar cei care suferă de afecțiuni ale vezicii biliare. Gălbenușul stimulează golirea bilei, lucru ce poate cauza neplăceri celor cu calculi biliari. Culoarea gălbenușului este dată de hrana pe care o primește găina, în schimb culoarea cojii oului ține de rasa animalului.

Gălbenușul de ou conține lecitină și colină, grăsimi valoroase din familia fosfolipide. Organismul poate produce colină, însă consumul de ouă previne acumularea de grăsime în ficat, adică steatoza hepatică. Iată câteva dintre rolurile colinei:

-formarea membranelor celulare și a țesutului nervos la copii și gravide;

-dezvoltarea și funcționarea optima a creierului la copii;

-repararea leziunilor neurologice și protecția memoriei la bătrâni;

-transportul și metabolizarea optimă a colesterolului în tot corpul.

Ce i se poate reproșa oului? Că are prea mult colesterol și dă alergii. Din fericire, alergiile la proteinele din ou dispar spontan după vârsta de 5 ani. Cât despre colesterol, nivelul lui în sânge este mai degrabă datorat sedentarismului, fumatului și alcoolului, decât alimentației. În concluzie despre ou numai de bine, mai ales acum, în ajunul Paștelui.

Articol recomandat de sport.ro
Louis Munteanu s-a revanșat. Cum a apărut la câteva zile după scandalul cu tricoul lui FCSB
Louis Munteanu s-a revanșat. Cum a apărut la câteva zile după scandalul cu tricoul lui FCSB
Citește și...
Sarmalele, preparatul nelipsit de pe masa de Crăciun. Beneficiile nutritive și probiotice ale rețetei tradiționale
Sarmalele, preparatul nelipsit de pe masa de Crăciun. Beneficiile nutritive și probiotice ale rețetei tradiționale

Nu putem vorbi de Crăciun fără o oală cu sarmale. Pe cât sunt de migăloase și greu de preparat, pe atât sunt de gustoase și sănătoase.

Masa îmbelșugată a românilor de sărbători în anul 1937. De la ouă umplute, la sute de sarmale, fructe exotice și cozonaci
Masa îmbelșugată a românilor de sărbători în anul 1937. De la ouă umplute, la sute de sarmale, fructe exotice și cozonaci

Venim cu idei pentru o masă îmbelșugată de Crăciun. Iată lista pentru masa de Crăciun din anul 1937, listă făcută de dom' Pascale, negustor stimat din Obor.

Tobă, lebăr și caltaboș. Ce beneficii nutriționale au aperitivele tradiționale din porc
Tobă, lebăr și caltaboș. Ce beneficii nutriționale au aperitivele tradiționale din porc

Toate aperitivele din porc, dacă nu sunt mâncate cu pâine, sunt potrivite pentru dieta proteică. Adică nu îngrașă.

Recomandări
Atmosferă tensionată la ședința Curții Constituționale. Judecătorii au amânat decizia privind legea pensiilor magistraților
Atmosferă tensionată la ședința Curții Constituționale. Judecătorii au amânat decizia privind legea pensiilor magistraților

Curtea Constituţională a României a amânat, duminică, 28 decembrie, pronunțarea asupra sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind legea referitoare la pensiile magistraţilor. 

Viscol puternic în România. ANM a emis cod roșu, portocaliu și galben de vânt și ninsori în majoritatea regiunilor. HARTĂ
Viscol puternic în România. ANM a emis cod roșu, portocaliu și galben de vânt și ninsori în majoritatea regiunilor. HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, pentru perioada 28–29 decembrie, mai multe avertizări meteorologice de ninsori viscolite și vânt puternic, valabile în mai multe regiuni ale țării.

Incendiu puternic la un depozit de pe bulevardul Iuliu Maniu din București. A fost trimis mesaj RO-Alert | VIDEO
Incendiu puternic la un depozit de pe bulevardul Iuliu Maniu din București. A fost trimis mesaj RO-Alert | VIDEO

A fost mobilizare de forțe, duminică, în Capitală, după ce un depozit situat în cartierul Militari a fost cuprins de flăcări.