Oul are putere sațiogenă maximă și este extrem de benefic pentru sănătate. Iată ce conține

×
Codul embed a fost copiat

Când spunem Paște ne gândim la ouă roșii. Iată cat sunt de valoroase pentru sănătate. Oul este o esență de nutrienți, un aliment de top cu valoare nutritivă crescută, preț abordabil și puține calorii.

Deși e mic ca volum, oul are putere sațiogenă maximă, adică ține de foame mult timp.

În ou avem proteine etalon, proteine de înaltă calitate, cu coeficient crescut de utilizare pentru sinteza de țesuturi noi. Dacă considerăm cifra 100 indicele maxim de utilizare al proteinelor, oul are valoare biologică de 93,7%, urmează laptele cu 84,5%, peștele cu 76% și carnea de vită cu 74,3%.

Un ou de aproximativ 50-60g conține:

- 80cal repartizate astfel: 65 calorii în gălbenuș și 15 calorii în albuș;

-6,3g proteine, 60% prezente în albuș și reprezentate în principal de albumină;

-5,3g grăsimi prezente exclusiv în gălbenuș, din care 2g acizi grași saturați și 200mg colesterol;

-0,5g glucide și 0g fibre;

-vitamina A și D (prezente exclusiv în galbenuș) și tot grupul de vit B (inclusiv B12 și acid folic);

-minerale din belșug- zinc, fosfor, fier, seleniu, magneziu.

În gălbenuș există carotenoizi, pigmenți de culoare portocalie cu efect antioxidant, care protejează sănătatea ochilor. Dacă găina mănâncă iarbă și semințe de in, în gălbenuș vor fi prezenți și acizi grași esențiali Omega 3. Un ou acoperă 30% din doza zilnică de Omega 3.

Cel mai ușor de digerat este oul fiert moale, care are albușul complet coagulat, iar gălbenușul cleios. Proteinele din albuș au maximum de digestie cum când sunt gătite, în schimb proteinele din gălbenuș se digeră mai greu dacă oul este fiert tare. Contrar părerii generale, oul nu cade greu la ficat- probleme au doar cei care suferă de afecțiuni ale vezicii biliare. Gălbenușul stimulează golirea bilei, lucru ce poate cauza neplăceri celor cu calculi biliari. Culoarea gălbenușului este dată de hrana pe care o primește găina, în schimb culoarea cojii oului ține de rasa animalului.

Gălbenușul de ou conține lecitină și colină, grăsimi valoroase din familia fosfolipide. Organismul poate produce colină, însă consumul de ouă previne acumularea de grăsime în ficat, adică steatoza hepatică. Iată câteva dintre rolurile colinei:

-formarea membranelor celulare și a țesutului nervos la copii și gravide;

-dezvoltarea și funcționarea optima a creierului la copii;

-repararea leziunilor neurologice și protecția memoriei la bătrâni;

-transportul și metabolizarea optimă a colesterolului în tot corpul.

Ce i se poate reproșa oului? Că are prea mult colesterol și dă alergii. Din fericire, alergiile la proteinele din ou dispar spontan după vârsta de 5 ani. Cât despre colesterol, nivelul lui în sânge este mai degrabă datorat sedentarismului, fumatului și alcoolului, decât alimentației. În concluzie despre ou numai de bine, mai ales acum, în ajunul Paștelui.

Articol recomandat de sport.ro
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
Citește și...
De ce este periculos consumul excesiv de antibiotice. Medic: „Mulți pacienți vin cu infecții cu germeni panrezistenți”
De ce este periculos consumul excesiv de antibiotice. Medic: „Mulți pacienți vin cu infecții cu germeni panrezistenți”

Consumul excesiv de antibiotice a devenit un pericol uriaș. Tot mai mulți bolnavi ajung la spital cu infecții care nu pot fi tratate cu niciun fel de antibiotic.

Cum poate fi prevenită parodontoza. Sfatul medicilor stomatologi
Cum poate fi prevenită parodontoza. Sfatul medicilor stomatologi

Măsurători ale tuturor structurilor dinților, făcute la 18 ani, este ceea ce recomandă medicii. Aceste informații ajută la prevenirea parodontozei.

 

MBS, preparatul culinar ideal într-o zi de iarnă. De ce este atât de bună combinația dintre mămăligă, brânză și smântână
MBS, preparatul culinar ideal într-o zi de iarnă. De ce este atât de bună combinația dintre mămăligă, brânză și smântână

Care e preparatul culinar ideal într-o zi de iarnă? Mămăliga cu brânză și smântână. Vorbim despre o combinație care eliberează treptat energie, toată ziua.  

Recomandări
Austria este de acord cu intrarea României în Schengen, însă doar cu ridicarea granițelor aeriene. Ciolacu: ”Am spart gheața”
Austria este de acord cu intrarea României în Schengen, însă doar cu ridicarea granițelor aeriene. Ciolacu: ”Am spart gheața”

Austria și-a schimbat poziția și ne deschide calea spre Schengen. Anunțul a fost făcut sâmbătă noapte de premierul Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

După ce au respins la ONU încetarea războiului din Gaza, SUA au aprobat ”de urgență” vânzarea a 14000 de obuze Israelului
După ce au respins la ONU încetarea războiului din Gaza, SUA au aprobat ”de urgență” vânzarea a 14000 de obuze Israelului

Guvernul SUA a aprobat "de urgenţă", fără a mai trece prin Congres, vânzarea către Israel a aproape 14.000 de obuze de tanc pentru războiul împotriva Hamas în Fâşia Gaza.

David Popovici, după ce a obținut locul 4 la Otopeni: ”Nu am cum să fac cel mai bun timp al meu de fiecare dată”
David Popovici, după ce a obținut locul 4 la Otopeni: ”Nu am cum să fac cel mai bun timp al meu de fiecare dată”

Sportivul român David Popovici, clasat pe locul patru în finala probei de 200 m liber de la Campionatele Europene de înot în bazin scurt de la Otopeni, a declarat la finalul cursei că nu poate face de fiecare dată cel mai bun timp al său.