Oul are putere sațiogenă maximă și este extrem de benefic pentru sănătate. Iată ce conține

×
Codul embed a fost copiat

Când spunem Paște ne gândim la ouă roșii. Iată cat sunt de valoroase pentru sănătate. Oul este o esență de nutrienți, un aliment de top cu valoare nutritivă crescută, preț abordabil și puține calorii.

Deși e mic ca volum, oul are putere sațiogenă maximă, adică ține de foame mult timp.

În ou avem proteine etalon, proteine de înaltă calitate, cu coeficient crescut de utilizare pentru sinteza de țesuturi noi. Dacă considerăm cifra 100 indicele maxim de utilizare al proteinelor, oul are valoare biologică de 93,7%, urmează laptele cu 84,5%, peștele cu 76% și carnea de vită cu 74,3%.

Un ou de aproximativ 50-60g conține:

- 80cal repartizate astfel: 65 calorii în gălbenuș și 15 calorii în albuș;

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

-6,3g proteine, 60% prezente în albuș și reprezentate în principal de albumină;

-5,3g grăsimi prezente exclusiv în gălbenuș, din care 2g acizi grași saturați și 200mg colesterol;

-0,5g glucide și 0g fibre;

-vitamina A și D (prezente exclusiv în galbenuș) și tot grupul de vit B (inclusiv B12 și acid folic);

-minerale din belșug- zinc, fosfor, fier, seleniu, magneziu.

În gălbenuș există carotenoizi, pigmenți de culoare portocalie cu efect antioxidant, care protejează sănătatea ochilor. Dacă găina mănâncă iarbă și semințe de in, în gălbenuș vor fi prezenți și acizi grași esențiali Omega 3. Un ou acoperă 30% din doza zilnică de Omega 3.

Cel mai ușor de digerat este oul fiert moale, care are albușul complet coagulat, iar gălbenușul cleios. Proteinele din albuș au maximum de digestie cum când sunt gătite, în schimb proteinele din gălbenuș se digeră mai greu dacă oul este fiert tare. Contrar părerii generale, oul nu cade greu la ficat- probleme au doar cei care suferă de afecțiuni ale vezicii biliare. Gălbenușul stimulează golirea bilei, lucru ce poate cauza neplăceri celor cu calculi biliari. Culoarea gălbenușului este dată de hrana pe care o primește găina, în schimb culoarea cojii oului ține de rasa animalului.

Gălbenușul de ou conține lecitină și colină, grăsimi valoroase din familia fosfolipide. Organismul poate produce colină, însă consumul de ouă previne acumularea de grăsime în ficat, adică steatoza hepatică. Iată câteva dintre rolurile colinei:

-formarea membranelor celulare și a țesutului nervos la copii și gravide;

-dezvoltarea și funcționarea optima a creierului la copii;

-repararea leziunilor neurologice și protecția memoriei la bătrâni;

-transportul și metabolizarea optimă a colesterolului în tot corpul.

Ce i se poate reproșa oului? Că are prea mult colesterol și dă alergii. Din fericire, alergiile la proteinele din ou dispar spontan după vârsta de 5 ani. Cât despre colesterol, nivelul lui în sânge este mai degrabă datorat sedentarismului, fumatului și alcoolului, decât alimentației. În concluzie despre ou numai de bine, mai ales acum, în ajunul Paștelui.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Care este rolul fibrelor în organism și de ce este indicat să le consumăm
Care este rolul fibrelor în organism și de ce este indicat să le consumăm

Aportul caloric al fibrelor este zero. Organismul nu reușește să le digere, dar sunt extrem de importante.

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut poate împiedica apariția acestuia
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut poate împiedica apariția acestuia

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon, iar statisticile arată că, până în 2030, frecvența va crește cu 125 la sută. De aceea, este extrem de important screeningul bine făcut.

De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului

Pentru febră, medicii ne recomandă să consumăm apă cu electroliți, și mai ales să nu mâncăm carne.  

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.