Orașele aglomerate „multiplică” virusurile. De ce e bine să avem câine și pisică în casă
Suntem în sezonul virozelor și, dacă locuim într-un oraș aglomerat, zburdă și mai multe virusuri cu transmitere respiratorie. Aglomerarea urbană mărește riscul virozelor respiratorii, dar și poluarea asociată orașului.
Odată ce nasul curge puțin, ficatul produce un hormon, care spune întregului organism să țină fierul... în celule. Și să nu-l lase la dispoziția microbilor. Microorganismele cresc și se înmulțesc cu fier. Iar noi îl... conținem. Pentru că facem față unei infecții datorită sistemului imunitar, vedem azi cum îl reglăm, în fiecare zi. De fapt, cum îl educăm, pentru că se educă așa cum ne educăm să scriem ori să citim.
Cât trebuie să învățăm? Toată viața, este răspunsul corect. Cât timp învață sistemul imunitar? Același răspuns - toată viața. Învățarea se numește imunomodulare. Avem nevoie zilnic de ea.
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
Ne ajută organismul, o pisică, vitamina D, dar și, culmea, virozele respiratorii, frecvente în această perioadă.
Un câine negru are șanse mici de adopție - deși e curat și sănătos. Asta ne spun cei de la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția animalelor, de unde puteți să adoptați un prieten necuvântător. Indiferent de culoarea blăniței, câinele este cel mai mare furnizor de endo-toxine.
Bacteriile de pe un câine trăiesc şi produc așa numitele endotoxine. Rămân mult pe blană. În contact cu sistemul de apărare uman, determină un răspuns normal - răspunsul anti-bacterian. Și nu lasă sistemul imunitar să o ia pe calea greșită, pe calea alergiilor și a bolilor autoimune.
Nu știm de ce, dar pisicile au mai puține endotoxine pe suprafața blănii. Medicii ne spun că pisicile au capacitatea de a imunoregla ... oamenii. Ajută sistemul de apărare uman să reacționeze potrivit în funcție de amenințări. Cum demonstrăm?
Datorită imunoreglării permanente, posesorii de pisici au cele mai MICI riscuri să fie alergici. La pisică. Vorbim de una dintre cele mai puternice alergii.
Dr. Brânduşa Petruțescu, medic primar alergolog-imunolog: „Se pare că expunerea continuă la pisică scade riscul de alergii. Expunerea continuă la alergen face un fel de imunomodulare, ca un fel de imunoterapie alegenică naturală, și atunci riscul de alergie la pisică scade, riscul e mult mai mare la cei care nu au pisică. Alergenul de pisică se găsește peste tot. Dar câinele e și un vehicul de endotoxine, poate să ducă inclusiv la prevenția bolilor auto-imune și ar fi bine să avem și câine și pisică!!!!
Reglarea sistemul imunitar, imunoreglarea, este făcută de organismul nostru în fiecare zi. Contează însă cel mai mult primii ani de viață. La începutul vieții, ne ajută infecțiile cu paraziți intestinali. De exemplu, limbricii reduc riscul alergiilor ulterioare. Cum demonstrăm?
Euzinofile se numesc celulele sistemului imunitar, pe care le găsim în orice hemoleucogramă, în orice analiză de sânge. Sunt create să învingă infecțiile cu paraziți. Nu mai facem aceste infecții, nu mai au cu ce să se ocupe. Și este posibil să facem... alergii.
Dr. Brânduşa Petruțescu, medic primar alergolog-imunolog: „Aceleași celule implicate în răspunsul alergic sunt implicate împotriva paraziților. Am reușit să eradicăm paraziții, să dobândim un răspuns bun parazitar, dar celulele imune nemaiavând ce să atace, au început să atace lucruri normale din mediu - acarieni din praf, polenuri, epitelii de pisică.”
Tot în primii ani de viață, virozele respiratorii educă sistemul de apărare. Să nu devieze spre alergii.
Virusurile respiratoriii. Dacă trec de mucoasa nasului, intră în celule. Și se multiplică. În acest caz, celulele infectate le apără pe cele vecine. Produc o substanţă numită interferon. Al doilea tip de imunitate, celulară, intră în luptă. Aceasta ne face să credem că ne-am vindecat singuri de o răceală în… 7 zile. Complicatele procese imunitare sunt reglate toată viața de vitamina D. Și de mişcare. Iată cum:
Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, Facultatea de Biologie: „Celulele musculare produc o miokină care reduce inflamația, are efect antiinflamator, trebuie să avem activitate fizică, pentru această apărare antiinfecțioasă și reducerea fondului inflamator.”
Aşadar, mişcarea zilnică şi vitamina D, indiferent de anotimp, determină sistemul imunitar să aibă reacții perfecte.