Globulele albe devin ineficiente în lipsa vitaminei C. Importanța zincului și a seleniului pentru imunitate
Globulele albe din sânge nu ne apără în lipsa vitaminei C. Fără această substanță devin ineficiente. Vitamina ajută sistemul imunitar dacă e însoțită de două minerale - zinc și seleniu.
Apărarea de la porțile de intrare. E asigurată de imunoglobuline. Vitamina C acționează la nivelul mucoasei și participă la eliminarea virusurilor ori a bacteriilor.
Vedem această vitamină și la nivelul celulelor albe, numite leucocite. Se numește efect chemo-tactic. Vitamina C cheamă leucocitele, tactic, la luptă. Și le face să fie eficiente.
Glanda hipofiză. O găsim în creier. Este șefa tuturor hormonilor din organismul uman.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Vitamina C acționează și la nivel hormonal, la nivelul hipofizei. O ajută să producă ACTH, hormonul care dă semnalul glandei suprarenale, intervine în sinteza cortizolului, intervine în sinteza catecolaminelor”.
Adică în producția hormonilor de stres. Aceștia luptă să depășim tocmai stresul infecțios.
În complicatele sisteme de apărare, vitamina C este ajutată de seleniu și de zinc. Zinc putem să luăm ușor din ape minerale. Din păcate, solul României este sărac în seleniu.
Cecilia Caragea, comunicare medicală: „Înseamnă ca plantele cultivate pe un sol sărac, vor fi sărace în seleniu. Animalele hrănite cu aceste plante seleniu vor avea carență de seleniu. Noi, oamenii, - deficit de seleniu. Seleniu este un element scump, nu poți să îți permită să faci îmbunățirea solul cu seleniu, nu o situație cu care se confruntă doar România, ci și alte state din Europa”.
Acest element se poate lua din suplimente alimentare. Zincul - din ape minerale. Iar vitamina C, zilnic, din pătrunjel și alte frunze condimentare.