Un coronavirus pentru care nu există vaccin infectează nestingherit oamenii de aproape 60 de ani
Coronavirusul 229E, pentru care nu există vaccin, circulă nestingherit prin lume și infectează oamenii de aproape 60 de ani. Virusul evoluează de la an la an atât de mult, încât omul nu poate să dezvolte imunitate naturală împotriva lui.
Prof.dr. Cristian Apetrei, absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF), specialist în boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA, a prezentat un studiu realizat pe un coronavirus - 229E - care circulă de 56 de ani, scrie Ziarul de Iași.
Ampla cercetare, efectuată la Fred Hutchinson Cancer Research Center, Seattle, are concluzii îngrijorătoare, dacă le raportăm la SARS-CoV-2.
Coronavirusul 229E, pentru care nu există vaccin, reuşeşte la fiecare câţiva ani să evolueze atât de mult încât imunitatea naturală este anulată. Practic, sunt alte studii paralele, explică prof.dr. Cristian Apetrei, care arată că sunt oameni care s-au reinfectat cu acest coronavirus, care nu produce forme grave, o dată la 2-3 ani, deşi e mult mai puţin transmisibil decât SARS-CoV-2.
Virusul nu poate fi distrus de vaccinuri
În studiul de la Fred Hutchinson Cancer Research Center, Seattle, realizat de cercetătoarea Jessie Bloom, s-au folosit seruri colecţionate în anii 1980 şi 1990, care avea anticorpi neutralizanţi faţă de coronavirusul 229E la titruri similare celor avute de pacienţii de astăzi, care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2.
Cercetătoarea a folosit apoi aceste mostre pentru a vedea dacă reuşesc să neutralizeze formele coronavirusului 229E secvenţiate în laborator în 1992, 2001, 2008 şi 2016.
E ca şi cum, explică prof.dr. Cristian Apetrei, cineva ar lua mostre de la persoanele vaccinate în ianuarie-februarie şi să le testăm abilitatea de a neutraliza tulpinile de COVID-19 care circulă acum: Delta, Omicron sau altele care vor veni.
„Ce a văzut? A descoperit că, în multe situaţii, serurile care neutralizau confortabil variantele 229E contemporane nu mai prezentau niciun fel de activitate neutralizantă faţă de virusurile care circulau 8-17 ani mai târziu. Ca descreşterea capacităţii neutralizante faţă de virusurile «ulterioare» era datorată mutaţiilor genetice din structura proteinei spike, în special din «receptor binding domain» (n.red. - modul de legare de celulele din organism). Vă sugerează asta ceva? Omicron?”, a explicat prof.dr. Cristian Apetrei.
”În loc să așteptăm o iluzorie imunitate naturală, ar fi mai util să ne vaccinăm”
El spune că există o parte bună a acestui amplu studiu: că, deşi a avut tot contextul favorabil, în lipsa unui vaccin, 229E nu a devenit un virus periculos, care să se transmită mai puternic şi să cauzeze cazuri mai grave în peste 50 de ani. În acelaşi timp, corelând cu SARS-CoV-2, lipsa vaccinului face imunizarea naturală o iluzie.
„Fără vaccin, 229E s-a putut zbengui fără griji în «poolul» de gazde umane nevaccinate. Asta demonstrează că, poate, în loc să aşteptăm o iluzorie imunitate naturală, ar fi poate mai util să ne vaccinăm mai repede şi să terminăm cu valurile astea succesive de infecţii primare letale”, a conchis profesorul.
Coronavirusul 229E, explică prof.dr. Cristian Apetrei, este unul dintre cele patru coronavirusuri umane cunoscute până în 2002, când a apărut SARS în China.