Mineralele de care avem nevoie ca inima să aibă o activitate corectă. Deficitul ar însemna aritmii cu puls scăzut
Cel puțin 15 alimente diferite consumate zilnic. Asta vrea organismul uman. Așa luăm corect, din hrană, mineralele datorită cărora ne bate inima bine. Aceste minerale produc electricitate.
Între 60 și 100 de bătai pe minut. Acesta este pulsul normal. Pulsul înseamnă activitatea electrică a inimii.
Dr. Irina Macovei Dorobanțu, medic specialist cardiolog: „Inima funcționează pe baza impulsurilor electrice, există o centrală electrică din care pornește o rețea electrică, care se ramifică în tot mușchiul inimii și inima se contractă. Practic, impulsul electric determină contracția inimii”.
Pulsul este comandat de creier. Dar inima are rețeaua ei electrică. Este singurul organ cu rețea proprie.
Sodiu, potasiu, magneziu și calciu - electroliții. Sunt implicați în generarea impulsurilor electrice ale inimii. Deficitul lor dereglează circuitele electrice.
Frecvent, deficit găsim în vărsături, diaree ori în boli renale. Medicul cardiolog cere, uzual, analiza numită ionogramă, care arată tocmai aceste substanțe.
Dr. Irina Macovei Dorobanțu; medic specialist cardiolog: „Situații în care concentrațiile acestor ioni scad în organism, în perioada în care ne deshidratăm. Pacienți, care prezintă probleme la nivel rinichiului, rinichiul fiind foarte implicat în reglarea acestori valori, putem avea concetrații scăzute ce pot influența pulsul, activitate electrică. Situații reversibile, o tulburare la nivel sodiului și al potasiului, o deregrale a glandei tiroide pot duce la pulsuri scaduze. Practic corectăm deficitul de potasiu cu suplimente de potasiu, corectăm patologie a tiroidiană cu medicamente pentru tiroidă”.
Deficitul acestor minerale înseamnă aritimii cu puls scăzut. Controlul cardiologic se face o dată pe an de rutină. În acesta e inclus și EKG, testul care apreciază activitatea electrică a inimii.
Ce stă în puterea fiecăruia în privința acestor minerale? Sodiu, potasiu, magneziu și calciu - se iau din hrana diversificată, dar și din apă. Majoritatea alimentelor conțin sodiu și potasiu. Este argumentul pentru care este bine să mâncăm puțin din toate.
Calciul se găsește în cantitate mare în organismul uman. Ne mișcăm și datorită acestui mineral.
Prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Creierul este cel care comandă tot, dar calciul este acel ceva care asigură transmiterea comenzilor de la creier în tot organismul, nu ne referim doar la miscările pe care le controlăm noi, ci și la mișcările involuntare transmise – bătăile inimii, respirația, mișcarea intestinelor”.
O porție de produse lactate pe zi asigură necesarul de calciu.
Și tot pentru echilibru, la fiecare masă ceva verde. Aceasta deoarece alimentele verzi conțin majoritatea mineralelor - necesare în cantități mici în organism, dar vitale.
Vorbim de magneziu, cupru, cobalt, iod, flor, seleniu, zinc și crom. Dacă vă deshidratați, rehidratarea se face cu apă cu minerale sau electroliți - așa numitele soluții de re-hidratare.