Legătura nebănuită dintre mișcare, „uzina” organismului și colesterolul „bun”. „Arată clar ce valoare au exercițiile fizice”
Prin mișcare, ficatul produce colesterol HDL, colesterolul bun, cel mai puternic agent de curățare al vaselor de sânge.
Mișcarea are nevoie de energie. Grăsimea de depozit este mobilizată dacă ne mișcăm și transformată în energie. Astfel, protejăm cea mai mare uzină a organismului – ficatul.
Exercițiul fizic determină ficatul să producă o cantitate mare de molecule antioxidante, pe care le trimite apoi în circulație. Aceste molecule apără fiecare celulă.
În mișcare, producem și HDL colesterol, colesterol bun, antioxidant. Cu cât acesta este mai crescut în sânge, cu atât protecția cardiovasculară este mai mare. De ce?
Academician dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară: „HDL este un antioxidant și o supermoleculă. El este secretat de ficat în timpul exercițiilor sau după exerciții – HDL crește. Ceea ce arată clar ce valoare au exercițiile fizice!”
De ce trebuie menținut HDL colesterolul în cantități mari în organism în condițiile în care HDL colesterol normal se situează între 55 - 70 mg/dL (ser).
Răspunsul stă în circuitul pe care HDL colesterolul, colesterolul bun, îl face permanent în organism.
HDL colesterolul este produs de ficat, circulă prin organism și se reîntoarce în ficat.
Academician dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară: „HDL face un tur prin organism, se încarcă cu colesterolul în exces și îl aduce la ficat, care este singurul organ capabil să îl excrete și să îl degradeze.”
Grăsimile în exces din organism, readuse în ficat de HDL colesterol, sunt degradate până devin energie.
Dr. Camelia Stacu: „Orice mișcare are nevoie de energie, iar lipidele reprezintă un depozit de energie.”
Mersul pe jos, mai mult de 30 de minute, înseamnă mișcare. Contează dacă este făcut zilnic.