Cum ne putem regla colesterolul din sânge prin hrană. Cele mai importante alimente
Deși avem o percepție negativă despre colesterol, să știți că este o grăsime esențială vieții și are funcții importante în organism. Fără colesterol nu se pot sintetiza sărurile biliare, hormonii sexuali sau vitamina D.
Structura creierului este și ea dependentă de colesterol. Majoritatea colesterolului este produs de ficat și numai 20% provine din alimentație. Există chiar un mecanism de reglare a producției hepatice. Când avem o dietă bogată în colesterol scade automat producția internă.
Din ficat, unde este sintetizat, colesterolul este transportat prin sânge de niște proteine purtătoare de grăsimi. Există trei tipuri de „cărăuși”: VLDL-ul care transportă trigliceride și puțin colesterol; LDL-ul sau fracția rea de colesterol, transportă colesterol de la ficat la celule și îl depune și pe pereții arterelor; HDL-ul sau cărăușul de curățare este fracția bună de colesterol, transportă colesterolul în exces de la celule pentru a fi eliminat sau refolosit.
Când colesterolul total din sânge este mai mare de 250 mg/dl se măsoară separat cele două fracții.
Riscul de boli cardiovasculare este dat de raportul LDL/HDL, iar valoarea nu trebuie să depășească 4,5. Un LDL colesterol peste 160 este factor negativ, în timp ce HDL peste 40 are rol protector pentru inimă și vase.
Nivelul crescut de HDL colesterol scade riscul de boli cardiovasculare, chiar dacă colesterolul total și fracția LDL depășesc valorile normale. Când vine vorba de HDL, cu cât mai mare, cu atât mai bine.
Care sunt factorii alimentari cu impact pozitiv asupra colesterolului din sânge?
Acizii grași esențiali, Omega 3 din pește. Consumat de minimum două ori pe săptămână, peștele gras fluidizează sângele, scade inflamația, colesterolul total și fracția LDL.
Dieta bogată în fibre, adică cereale integrale, fructe și legume, accelerează tranzitul și limitează absorția colesterolului din intestin; 5-10 grame de fibre în plus/zi scad cu 5% nivelul de LDL colesterol.
Vitaminele antioxidante A, C și E din legume, fructe și semințe oferă protecție împotriva aterosclerozei.
Vitamina E din avocado și uleiuri este cel mai eficient antioxidant pentru LDL colesterol, blochează depunerea lui pe pereții vaselor de sânge.
Calciul din produsele lactate are un efect pozitiv asupra profilului lipidic, un aport de calciu mai mare de 1 g/zi, adică trei porții de lactate, scade tensiunea arterială și nivelul de LDL colesterol.
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine, sanatate, colesterol, myimpact,
Dată publicare:
31-05-2024 08:47