Grăsimile trans, folosite în prăjiturile din magazine, sunt nocive. Cardiolog: ”Fac ravagii”
Pentru plăcerea gustului, dar și pentru un preț accesibil, oamenii au inventat așa numitele grăsimi trans. Le găsim în aluaturi, chipsuri ori prăjituri.
Toată industria alimentară le folosește, dar nu sunt recunoscute de organism. Pentru că nu le recunoaștem, odată ce le consumăm, ne apărăm. Și producem inflamație. Inflamația cronică înseamnă boală cardiovasculară.
Grăsimile trans se formează prin transformarea industrială a uleiului.
Comisia europeană a impus ca toate produsele alimentare ambalate să conțină maximum 2% acizi grași trans. Aceste grăsimi periculoase sunt văzute, zilnic, de cardiologi sub formă de plăci de grăsime în vasele de sânge.
Dr. Iulian Călin, cardiologie intervențională: „Ce înseamnă grăsimi trans? Ele nu există în mediul natural, sunt grăsimi pe care noi, oamenii le-am inventat. Organismul nostru nu le recunoaște. Le găsim în mâncarea grasă. Le găsim în cele mai multe prăjituri făcute de-a gata, cum se spune. Astea au foarte multe grăsimi trans. Cresc nivelul colesterolului rău uite așa, dintr-o dată. Dacă noi avem un obicei de a mânca regulat astfel de alimente cu aceste grăsimi, pe care organismul nu le recunoaște, ravagii rezultă în urma acestui regim alimentar. Crește foarte mult nivel de inflamație. Referindu-ne strict la grăsimile trans, ele cresc inflamația, care este la baza începerii depunerii colesterol în artere și progresează până la înfundarea lor”.
Adică apare infarctul ori accidentul vascular cerebral.
Putem să fabricăm și acasă, fără să vrem, grăsimi trans în cantități uriașe. Cartofi prăjiți, șnițel, gogoși. În prăjire, toate produc acizi grași trans. Cantitatea acestor grăsimi periculoase crește cu cât vasul de prăjire este mai mare. Așadar, contactul cu aerul e mare.
Andreea Groza: Dar e imposibil să nu ne placă aceste alimente. Tot chimia ne oferă o soluție prin care reducem, semnificativ, cantitatea de grăsimi trans, când prăjim, acasă.
Iată ce ne spune expertul în chimie alimentară Cristina Todașcă.
Dr. ing. Cristina Todașcă, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „În untură există mai puțin pericolul formării acizilor grași trans. Din punctul de vedere al formării acizilor grași trans e mai sănătos să prăjim în untură, pentru că nu se formează acești acizi grași trans”.
Și depinde și ce prăjim. Grăsimile periculoase se produc în prăjire, în alimente care atrag grăsime: cartofi, orez, făină și puține în carne. Carnea prăjită nu are un conținut mare de acizi grași trans. Iată de ce:
Dr. ing. Cristina Todașcă, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Conține apă în proporție mare 60-65% plus proteine. Proteine sunt motivul pentru care consumăm carne. Absorbția de ulei e mai redusă pentru carne în momentul în care prăjim, având în compoziția ei foarte multă apă. Apar fenomene de respingere și când prăjim cantitatea de ulei absorbită de mică”.
Grăsimile trans apar în cantități mari, când alimentul prăjit în ulei începe să se răcească.
Sursa: Pro TV
Etichete: alimente, doctor de bine, sanatate, grasimi trans, myimpact,
Dată publicare:
18-02-2024 11:40